De nieuwe sporthal die het gemeentebestuur van Evergem aan de Hoge Wal in Ertvelde optrekt, zal niet zoals gepland op 1 september klaar zijn. Dat reusachtig complex, waarvan het kostenplaatje inclusief btw tot 5.329.710 euro (215 miljoen frank) is opgelopen, gaat wellicht pas begin november open. Dat betekent dat ook het zwembad, dat wegens een aanpassing aan de milieunormen sedert 1 september 2001 dicht is, nog een half jaar onbruikbaar is.

Wijlen sportschepen Jean-Marie Collier gaf in 1995 met zijn fractie (PVG) de aanzet voor het sportcomplex aan de Hoge Wal. ,,De eerstesteenlegging gebeurde in september 2000, maar om diverse redenen werden de werken pas in januari 2001 aangevat'', zegt de Evergemse schepen van Financiën Luc Uyttendaele (PVG-SP.A).

Het oude zwembad is in het complex van 5.700 vierkante meter geïntegreerd. De moderne en ruim opgevatte architectuur, waarvan de grote glazen wanden, het gebogen dak met aluminiumuitzicht en de ruime cafetaria het meest opvallen, doet denken aan een of ander ontspanningsoord. ,,De oorspronkelijk aanbesteding bedroeg 3.966.296 euro (160 miljoen frank). Onder meer een extra uitgave voor de fundering zorgde voor een meerprijs. Aangezien het project een uniek bouwwerk is met een supralokale uitstraling, is de totale kostprijs nog redelijk'', oordeelt schepen van Sport Eric Collier (VLD).

De sporthal is na 18 uur al voor 90 procent bezet. ,,De belangstelling voor de polyvalente ruimten is voorlopig beperkter, maar zal onvermijdelijk nog fors toenemen'', verwacht sportfunctionaris René Standaert. Het complex is multifunctioneel en is best bruikbaar voor onder meer het organiseren van handelsbeurzen of zelfs popfestivals. Dankzij een speciaal toegangsconcept kunnen dergelijke evenementen met het gebruik van het zwembad worden gecombineerd.

In een tweede fase wordt tijdens een volgende bestuursperiode nog een groot zwembad gebouwd. Daarvoor is nog eens 1.784.833 euro (72 miljoen frank) uitgetrokken. De diepte van dat nieuwe bassin zal niet enkel voor het competitiezwemmen aangepast zijn, maar ook voor waterpolo en synchroon zwemmen. (EDA)