Astronaut Frank De Winne houdt tijdens zijn verblijf in de ruimte contact met Sint-Truiden: gesprekken met de burgemeester, met een buur en met een jongere staan op het programma. ,,Mijn ruimtevlucht moet vooral jonge mensen dichter bij de wetenschap brengen. Maar de vlucht moet toch ook een volks gebeuren worden'', zegt De Winne tijdens zijn laatste verblijf in Sint-Truiden.

Truienaar Frank De Winne is gisteren opnieuw naar Rusland vertrokken voor de laatste voorbereidingen van zijn ruimtevlucht. ,,Alle theoretische voorbereidingen zijn achter de rug. In zes maanden moest ik ondermeer Russisch leren en dat was niet zo'n eenvoudige opdracht. Volgende week start de directe, praktische voorbereiding van de vlucht. Eind juli kom ik voor een laatste bezoek naar België, maar waarschijnlijk niet naar Sint-Truiden'', vertelt De Winne. De 42-jarige astronaut is Gentenaar van geboorte, maar woont al sedert 1986 in Sint-Truiden. Het gezin heeft drie kinderen.

De Winne vliegt, zonder verwikkelingen, op 22 oktober de ruimte in. Bestemming is het International Space Station (ISS). De Winne verblijft tien dagen in het ruimtestation. Maar hij vergeet zijn thuisbasis niet. Tijdens de vlucht houdt Sint-Truiden radiocontact met de astronaut. Sint-Truiden, Brussel en Redu zijn de drie locaties die met De Winne verbinding hebben. Burgemeester Ludwig Vandenhove, een buur en een jongere praten vanuit Sint-Truiden met hun stadsgenoot.

,,We hebben net een kwartier om radiocontact met de stad te leggen. Dan bevindt het ruimtestation zich op een geschikte positie in het luchtruim'', licht De Winne toe. Het contact met de ruimtecapsule wordt visueel weergegeven op een reuzenscherm dat op de Grote Markt wordt opgesteld. Het grote publiek zal het unieke ,,Truiense'' hoogtepunt rechtstreeks kunnen meebeleven.

Na zijn terugkeer zal de stad De Winne zo snel mogelijk in beperkte kring ontvangen. Op 13 december volgt de publieke ontvangst met de opening van een kerstboodschappenactie door de jeugd, een tentoonstelling in het stadhuis over de ruimtevlucht en de wetenschappelijke experimenten en een debat in de academiezaal over de ruimtevaart. De eerste Vlaamse astronaut, Dirk Frimout, zal aanwezig zijn.


Jeugd
Vooral de jeugd wordt bij de ruimtevlucht betrokken. Leerkrachten komen in september in scholen lessen geven over ruimtevaart. Met behulp van documentatie kunnen de zesde leerjaren en middelbare klassen werken rond de ruimtevlucht en via de website van de stad kunnen ze aan een wedstrijd deelnemen. Eén of meer ,,ruimteklassen'' kunnen als hoofdprijs een driedaags verblijf in het ruimtecentrum van Redu winnen. Andere klassen brengen een bezoek aan het planetarium van Genk of het center in Redu.