Sint-Kristoffel, de patroonheilige van de weggebruikers, lokte afgelopen weekeinde een massa gelovigen naar het centrum van Bocholt voor de jaarlijkse autowijding. Auto's, bussen, fietsen, motoren, vrachtwagens -- kortom alles wat op wielen rijdt -- schoof aan voor de zegen. Deze hele week worden nog voertuigen gewijd, na de ochtendmis van acht uur.

Broederschap Sint-Kristoffel organiseert jaarlijks deze bedevaart. Wim Nijssen, van broederschap Sint-Kristoffel: ,,De St.-Kristoffelbedevaart in Bocholt is de oudste in Limburg. Het is een ideaal moment voor weggebruikers even stil te staan bij het eigen rijgedrag. Het (bij)geloof leert ons dat je veilig door het verkeer zal gaan als je die dag een beeltenis van Sint-Kristoffel gezien of aanroepen hebt.'' Daarom worden op verschillende plaatsen in het centrum wimpels, sleutelhangers, stickers en medailles van Sint-Kristoffel verkocht. Ook kan men lid worden van de broederschap.

De wijding dateert al van 1930. Toen trok pastoor Lemmens met enkele vooraanstaanden van de parochie naar Hannuit. ,,Omdat onze kerk een immens houten beeld van Kristoffel bezat, wilde hij ook in Bocholt een bedevaart laten doorgaan,'' zegt Wim Nijssen. ,,Tijdens deze eerste bedevaart in 1931 werden 164 auto's en 135 motoren gewijd.''

Voor Jef Raijmakers uit Utrecht is dit de vijftiende bedevaart. ,,Ik blijf terugkomen. Ik klop het af, maar tot nu toe rijd ik ongevalvrij. Ligt het aan mij of aan Kristoffel, wie zal het zeggen? In ieder geval komt mijn auto niet de garage uit zonder beeltenis van Sint-Kristoffel,'' zegt ie. Op het dashboard van zijn donkergroene Ford Fiesta prijkt een medaille van Kristoffel. ,,Een paar weken geleden heb ik een nieuwe auto gekocht. Als ik hem deze week nog krijg, kom ik terug naar Bocholt om de wagen te wijden,'' zegt de Nederlandse bedevaarder.

Niet enkel oudere mensen koesteren het geloof in Sint-Kristoffel. Jasper Vaesen, een prille twintiger uit Hasselt leunt trots tegen zijn gloednieuwe cabrio. ,,Sinds enkele weken is ie van mij, schoon bakske toch?'' vraagt hij. ,,Ik kom hier al jaren met mijn ouders. Nu ik mijn eigen auto heb, zet ik de traditie verder. Mijn vader rijdt immers al dertig jaar ongevalvrij.''

Geloof of bijgeloof?

,,Moeilijke vraag. Waarschijnlijk een combinatie van beide. Ik hoop ongevalvrij te kunnen blijven rijden. En af en toe kan ik misschien wat bovenaardse hulp gebruiken,'' grapt de Hasseltenaar.