Net een maand werken De onbemande camera's in Leuven werken net een maand. Net nu krijgt een ongelukkige bewoner uit Kessel-Lo het duizendste proces-verbaal in de bus. Het aantal roodrijders is sterk gedaald maar een pak meer mensen laten zich vangen aan de verstrengde snelheidsbeperkingen. En er komen nog actieve camera's bij.

De Leuvense politie heeft in de maand juni met de hulp van de dertien gloednieuwe flitspalen bijna een miljoen wagens gecontroleerd. Meer dan duizend wagens werden ook echt 'geflitst'. De duizendste boete valt vandaag in de bus bij een inwoner van Kessel-Lo. Die reed op 26 juni op de Diestsesteenweg tegen 71 kilometer per uur, op een plaats waar vijftig de maximumsnelheid is. Hij mag zo'n slordige 175 euro neertellen.

De eerste effecten van de onbemande camera's en de nieuwe snelheidsbeperkingen op de Leuvense ring zijn na een maand al zichtbaar. Zo werden er tijdens de eerste week -- van 1 tot en met 7 juni -- 75 roodrijders en 25 snelrijders geflitst aan de Naamsepoort. Tijdens de derde week -- van 17 tot en met 23 juni -- waren dat op dezelfde plaats 54 roodrijders en 81 snelrijders. Meer dan een verdriedubbeling dus van het aantal snelheidsovertredingen.


Verrast door de 50
,,Mensen zijn de nieuwe snelheidsbeperkingen nog niet gewoon'', klinkt het op de dienst Verkeersorganisatie en Mobiliteit van de politiezone Leuven. ,,Daarom is het moeilijk om conclusies te trekken over het effect van de camera's. Het aantal roodrijders is wel sterk gedaald, na de invoering van de zone vijftig op de bewoonde vesten.''

Duizend processen-verbaal op een maand is een stevig cijfer. ,,Maar niet het aantal pv's is belangrijk, wel het aantal gecontroleerde wagens. Op een maand tijd kunnen we 900.000 voertuigen controleren met de vier camera's die nu circuleren in de dertien flitspalen. Dat gaat in de toekomst zeker naar zeven camera's. Daarnaast blijven we zeer actief met de twee mobiele radars. Wie nu door Leuven rijdt, weet dat hij zeker een aantal keren wordt gecontroleerd. Het is geen kwestie meer van geluk hebben of niet. Wie de verkeersregels aan zijn laars lapt, die hangt!''