Het tekort aan agenten in de Brusselse politiezone blijft nijpend. Ook in de politiezone Zuid (Anderlecht-Vorst-Sint-Gillis) zijn er zo'n 150 agenten te weinig. Minister Antoine Duquesne werd uitvoerig ingelicht over de problemen in de zone Zuid.

De politie in de zone ,Zuid' heeft geen gemakkelijke opdracht. Naast enkele moeilijke wijken moet de politie er het grootste station van ons land -- met name Brussel-Zuid -- in het oog houden. De zone heeft tevens het voetbalstadion van RSCA-Anderlecht, de concertzaal ,Vorst-nationaal' en ook enkele belangrijke markten op zijn grondgebied.

Omdat de lokale politie niet alle taken op zich kan nemen, werd er met de federale regering onderhandeld over taken die door de federale politie in de zone ,Zuid' zouden worden uitgevoerd. Volgens de woordvoerster van de zone Zuid is de veiligheid in het Zuidstation zelf een opdracht voor de federale politie.

Minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne kwam gisterenmiddag zelf ter plaatse in het commissariaat van zone Zuid aan de Demosthenestraat in Anderlecht. Daar kreeg hij een briefing over de moeilijkheden in de zone Zuid. De minister bezocht ook het nieuwe wijkcommissariaat in de Anderlechtse wijk Kuregem en het station Brussel-Zuid. Daar kreeg de minister uitleg over de bewaking van perrons, omgeving en gebouw. Maar hét pijnpunt in de Brusselse politiezones blijft het personeelstekort. ,,In de zone Zuid zijn er nog altijd zo'n 150-tal agenten tekort. Momenteel beschikken we over 720 manschappen,'' weet de woordvoerster.