Het was gisteren een hele dag nagelbijten voor de automobilisten op de Grote Brusselse Ring en op de autowegen in Waals- en Vlaams-Brabant. De avondspits sloot naadloos aan op de ochtendspits, waardoor er de hele dag niets anders dan files op de autosnelwegen in Vlaams- en Waals-Brabant werden genoteerd.

Tegen 16 uur had de wegenpolitie al dertig oproepen binnengekregen voor ongevallen op de snelwegen en op de Grote Brusselse Ring in Vlaams- en Waals-Brabant. Bij die ongevallen waren soms tot vijf voertuigen betrokken. Bij vier ongevallen vielen enkele gewonden. Het zwaarste ongeval deed zich voor in Machelen waar verschillende wagens en een vrachtwagen op elkaar inreden.

De telefoon bij de dispatching van de verkeerseenheid stond de hele dag roodgloeiend. Een medewerker van de verkeerseenheid: ,,Ondanks het begin van de zomervakantie was deze ellende te verwachten. Veel mensen vertrekken met vakantie. Zij zijn het drukke verkeer van de ochtendspits -- zeker op maandag -- niet gewoon. Door de regen was het wegdek glad en als je dan onvoldoende afstand laat doen er zich ongevallen voor. Het was iets minder druk. Daardoor werden de tussenruimtes groter, en reden de bestuurders sneller. Vandaar dat we veel aanrijdingen kregen in de staart van de files.''Om 16 uur stond de hele noordering compleet geblokkeerd. Het was filerijden van Zaventem tot Zellik en op de E40 van Sterrebeek tot Zaventem. In de andere rijrichting zat de grote Brusselse Ring potdicht van Strombeek-Bever tot Machelen. Om 16 uur begon ook de avondspits met filevorming aan het Vierarmenkruispunt in vanaf Tervuren richting Waterloo. En dat terwijl de ochtendspits nog niet was afgelopen.