Dit weekend organiseren de Volksmuziekgilde en Muziekmozaïek voor de laatste maal Feestival Gooik. Gedurende drie dagen beklimmen de beste groepen van de voorbije zes edities de twee podia. Marc Vandenneucker, afkomstig uit Herne maar al meerdere jaren inwoner van Roosdaal, behoort tot het kruim muzikanten die een tweede maal het Feestivalpodium opstappen.

Vandenneucker was er een eerste maal bij met de Pajottenlandse groep Pinel. Nu stapt hij op zondagnamiddag op het podium met de Vlaamse groep Hydra.

 • Hoe kwam je bij de volksmuziek terecht?
 • Marc Vandenneucker: ,,In het college in Halle kregen we in de humaniora muziekles van Ghislain Potvlieghe, de orgelbouwer. Hij liet ons muziek van 't Kliekske beluisteren. De meeste klasgenoten toonden maar een matige interesse. Ik was wel geboeid door die muziek. En ik wilde ook wel iets doen zoals Herman Dewit en zijn groep. Het eindejaarszingen was bij ons in Herne helemaal uitgestorven. Samen met enkele vrienden van de chiro, met rommelpot en blokfluit, trokken we de straat op. Met de opbrengst bestelde ik mijn eerste hommel bij Herman. Hieruit groeide de groep Klavertje Vijf''.

 • Toen was je blijkbaar al echt gebeten door de muziekmicrobe.
 • ,,Inderdaad. Muzikanten kwamen en gingen en dat leverde in '78 de groep Pinel op. Bij ons eerste echte optreden in 1983 hadden we meerdere eigen nummers. Wij stapten allen met de track het podium op. Niemand van ons had ooit gedacht dat de zaal zou vollopen. Pinel verzorgde jaarlijks dertig tot veertig optredens. We repeteerden wekelijks, maar hielden ook tijd vrij voor het gezinsleven''.

 • Zondag treedt je op met de groep Hydra. Is dat de opvolger van Pinel?
 • ,,Hydra staat totaal los van Pinel. Pinel omschrijf ik als ambiancefolk. Na ons Feestivaloptreden wilde ik mijn eigen ei kwijt. Ik schrijf nummers die sterk aanleunen bij traditionele folk. Niet alle leden van Pinel zagen dit nieuwe project zitten en ik ging op zoek naar muzikanten. Sedert drie jaar telt Hydra zeven leden. Het zijn klasbakken die uit verschillende muzikale genres komen. Wekelijks repeteren we in Mechelen. Onze muziek klinkt niet zwaar, niet complex of bombastisch, eerder licht verteerbaar. We spelen zoveel mogelijk akoestisch met traditionele instrumenten''.

 • Wat willen jullie met Hydra bereiken?
 • ,,Eerst en vooral regelmatig optreden. Van een cd spreken we voorlopig nog niet. We leren eerst stappen en pas daarna lopen. Vergeet ook niet dat enkele groepsleden hun weg nog zoeken in de folkmuziek''.

 • En hoe vergaat het Pinel?
 • ,,Met Pinel blijven we verder werken. We hebben wel minder vraag voor optredens. En ik speel ook nog met Doïnk, een ambiancegroepje waar we met drie vrienden klassiekers uit de folkwereld brengen''.

 • Marc Vandenneucker en Hydra in de baltent op Feestival op zondag 7 juli om 14 uur.