MECHELEN

Het Mechels prestigeproject op de Lamot-site begint na inhoud, nu stilaan ook vorm te krijgen. ,,Met deze site kunnen we het heden en het verleden van de stad samenbrengen'', vertelt burgemeester Bart Somers bij de voorstelling van de maquette. ,,Op die manier kunnen we Mechelen een nieuwe identiteit geven.''

Lamot krijgt nu eindelijk ook een gezicht. ,,Het oude brouwgebouw van Lamot moet in de toekomst de place-to-be worden'', daar hameren alle betrokken partijen al sinds lang op. De Lamot-site ligt dan ook op een belangrijk punt in de handels- en horecazone in Mechelen.

De bestaande gebouwen worden nauwkeurig herbruikt. Specifiek nieuwe invullingen, zoals het auditorium voor 350 personen, worden als nieuwbouw voorzien. Concreet vertaalt dit zich in het toevoegen van een betonstructuur met een glazen gevel: een ingepakte ruwbouw.

De meest opvallende ingreep is de introductie van Mechelen Centraal. De ruimtes van de bestaande en nieuwe gebouwen smelten op de eerste verdieping samen tot één overzichtsruimte, met een glazen muur er omheen. Hiermee wordt resoluut gekozen voor een aanpak die het nieuwe verweeft met het oude.

,,Als stad Mechelen willen we met dit totaalproject het oude brouwgebouw Lamot opnieuw inschakelen in het stadsleven. Als een soort levend erfgoed'', zegt schepen van cultuur Frank Nobels. ,,De invulling wordt een gedurfde combinatie waarbij cultuur, congres, handel en horeca partners onder één dak samen zitten.''

890 vierkante meter wordt gereserveerd als congresruimte. Kantoren, vergaderzalen, berging en een auditorium vullen de ruimte. Het ,,erfgoed productie centrum'', of het EPC, om toch een beetje een flitsende naam te gebruiken, neemt 500 vierkante meter voor haar rekening. De combinatie van congres en EPC-ruimte van nog een 2.100 vierkante meter herbergt de inkomhal met het onthaal, een foyer met terras, banketzalen, tentoonstellingsruimten en een multifunctionele Dijle-zaal.

In de oude brouwzaal, met extensie op Mechelen-Centraal is 250 vierkante meter voorzien voor het restaurant. De handelsruimte, met een viertal winkels op het gelijkvloers, neemt 390 vierkante meter in beslag. De catering en de techniek nemen de laatste 620 en 235 vierkante meter voor hun rekening.