Pas na uren blussen kreeg de brandweer van Ieper een hevige brand in een legerloods langs de Kemmelseweg in Ieper onder controle. Het vuur ontstond 's morgens en zette een hele loods vol afgedankt legermateriaal in de fik. Uit voorzorg liet de radio omroepen ramen en deuren in Ieper gesloten te houden, maar de rook bleek niet giftig.

Adjudant Dirk Vanhaverbeke, chef van de cel verkoop van de afvoerdienst van het 98ste Bataljon Logistiek in het Kwartier 1WM Lemahieu langs de Kemmelseweg, doet het verhaal. ,,Ik ben verantwoordelijk voor deze loods. Het hele gebouw zat vol materiaal dat het leger niet meer nodig heeft, maar voor andere gebruikers nog nuttig is. Ik heb het over kledij, schoenen, tenten, enz.'', zegt de adjudant.

,,Er was pas een verkoop achter de rug en er stonden veel loten klaar om afgehaald te worden door de nieuwe eigenaars. Ik kwam hier rond 7.15 uur aan en bemerkte niets verdachts. Ik ging via een kleine deur de loods binnen tot een collega mij erop attent maakte dat het brandde in een hoek van de loods. In nauwelijks tien minuten stond de hele loods in vuur en vlam. Misschien wakkerde extra zuurstof het smeulende vuur aan toen wij de deur openden'', aldus adjudant Vanhaverbeke.


Vensters en
deuren dicht

Meteen ontstond er een enorme rookontwikkeling die van kilometers ver te zien was. De dikke rookwolken dreven richting stadscentrum. Daarom lieten de brandweer en de hulpdiensten via de radio omroepen vensters en deuren gesloten te houden.

,,Uiteraard waren we het eerst met de blusploegen ter plaatse. Zij stonden in het begin voor een bijna onmogelijke opdracht. De vuurhaard woedde enorm'', vertelt de Ieperse brandweercommandant Wilfried Feliers.

,,We konden onmogelijk de loods binnen, zelfs niet met speciale beschermkledij. We spoten de muren nat en begonnen met hulp van het leger snel een corridor te maken om de vuurhaard te isoleren. Met heftrucks haalden we duizenden kilo's materiaal naar buiten. Een meetploeg zette het licht snel op groen. Het chloorgehalte bedroeg slechts 0,7 procent bij de brandhaard en ook het CO-gehalte was op geen enkel ogenblik alarmerend. Er was nooit gevaar voor het legerpersoneel, de brandweer en de bevolking'', aldus nog brandweercommandant Feliers.


Kortsluiting
Er raakte niemand gewond, maar de materiële schade is aanzienlijk. Toen een koper zijn lot kwam halen aan de kazernepoort, kon de man slechts met de grootste overtuigingskracht van de wacht geloven dat ,,zijn'' materiaal opgebrand was.

Volgens brandweercommandant Feliers is vermoedelijk een kortsluiting de oorzaak van de brand en woedde het vuur al uren voor legerpersoneel de brand opmerkte.