Langs de Ringlaan, aan de rand met Maldegem, wordt tegen 2010 een nieuw fusieziekenhuis opgetrokken. Het zal plaats bieden aan ruim 400 bedden, en dat is iets minder dan de huidige gezamenlijke capaciteit van beide ziekenhuizen. Er zullen duizend mensen werken, onder wie een honderdtal artsen.

,,We zullen in dat nieuwe ziekenhuis veel meer aankunnen dan nu en bijgevolg minder mensen naar andere ziekenhuizen moeten doorverwijzen'', zegt dokter Rudi Desmet, voorzitter van de Eeklose Medische Raad. ,,Door de grootte van het ziekenhuis zullen meer gespecialiseerde medische toestellen aangekocht kunnen worden, maar wordt ook de financiële draagkracht groter. Een ziekenhuis met 400 bedden is geen mastodont, we moeten proberen om de familiale sfeer van onze huidige ziekenhuizen te combineren met de voordelen van een grotere kliniek.''

De kostprijs van het ziekenhuis, zo'n 100 miljoen euro, waarvan zestig procent gesubsidieerd, is niet zo uitzonderlijk hoog, zeker wanneer men weet dat beide ziekenhuizen samen een omzet hebben van ruim 60 miljoen euro per jaar. Een naam voor het nieuwe ziekenhuis is er nog niet, maar de suggestie Heilig Hart van Elisabeth werd niet behouden... (EMV)