Schepen van veiligheid Hilde Demedts start projecten die de burger moeten garanderen dat zijn fiets diefstalvrij kan worden gestald in de stad. In 1998 werden in Kortrijk 1.017 fietsen gestolen, in 1999 waren het er 1.058, in 2000 995. De tendens voor dit jaar is dat het aantal fietsdiefstallen gaat dalen. Van januari tot april waren er slechts 255. De meest diefstalgevoelige uren situeren zich in de late namiddag. De piek situeert zich op vrijdagavond.

De plaatsen waar in Kortrijk het meeste aantal fietsen worden gestolen, zijn de stationsbuurt, de scholen, de straten met veel studentenverblijven, de uitgaansbuurten en de plaatsen met een hoge winkelconcentratie. De topmaanden in 2000 waren mei, augustus, september en oktober. Om het aantal diefstallen terug te dringen, worden in de vakantiemaanden twee acties ondernomen:

  • Bewaking
  • Er is elke dag gratis bewaakte fietsstalling aan het open zwembad. Het stedelijke preventieteam houdt daar toezicht elke werkdag van 10 tot 19 uur. Vanaf 21 juli tot en met 11 augustus wordt ook op zaterdag en zondag toezicht gehouden, dit van 10 tot 18.30 uur.

  • Registratie
  • Elke fietseigenaar kan zijn rijwiel laten registreren. Op maandagvoormiddag van 9 tot 12 uur en op vrijdag van 14 tot 17 uur in de Jan Persijnstraat 12. Het graveren kan gratis en zonder afspraak.