Met haar Rodenbachtocht neemt VAB-VTB actief deel aan het feestprogramma op 11 juli. Het wordt opnieuw een bovenregionaal evenement in een Vlaams-historisch perspectief.

Vorig jaar kwamen zo'n 850 geïnteresseerden op het initiatief van VAB-VTB af. De mix tussen wandelen of fietsen, gezellig samenzijn en het historisch aspect in de Rodenbachtocht lokte mensen van ver buiten Roeselare.

,,En dat is nu net wat onze stad nodig heeft,'' stelt VTB-voorman en CD&V-raadslid Dirk Lievens. ,,Daarom vinden wij het zo vreemd dat het stadsbestuur ook dit jaar niet veel interesse toont om ons project te steunen of bekendheid te geven. Je vindt ons niet in de 11-juli kalender in ,,Rechtstreeks'', de infokrant van de stad. Sommigen noemen onze tocht wat oubollig. Ze zijn verkeerd. Inderdaad wij spenderen geen 19 miljoen aan een Groote Stooringe die over de ganse lijn een miskleun was, met weinig participatie van lokale verenigingen, met weinig interesse. Stijlstraten was onlangs een al even grote afgang. Dit soort cultuurbeleid is een fiasco. Maar we laten het niet aan ons hart komen. Nu uiten we eventjes onze frustraties maar gaan meteen aan de slag.''


Vrijwilligers
Met we bedoelt Lievens een hele schare vrijwilligers die hij telkens weer bereid vindt om een nieuw project op te bouwen. Ook dit jaar werken verschillende toneelverenigingen en losse acteurs mee. Daarnaast nog een schare logistieke vrijwilligers.

Centraal punt is de Rodenbachbrouwerij. Die is de hele dag te bezoeken. Op gezette tijden is er ook een diamontage, getekend Wilfried Ketels, te zien over de figuur Rodenbach. Individueel of in groep kan men de Rodenbachtocht afwandelen. Deels is het een herneming van taferelen van vorig jaar. De meeste locaties zijn wegens hun historisch belang behouden. Ook dit jaar leuke stukjes volkstoneel die de kleine kantjes van onze stad anno 1850 uitvergroten. Maar ook poëzie en schilderkunst kom je langs het parcours tegen.

,,Als we het verhaal van Rodenbach niet verder vertellen is er geen enkele stad in Vlaanderen die het in onze plaats zal doen. We moeten spelen met onze sterke punten en daar alle andere zaken aan ophangen. En niet omgekeerd, zoals men momenteel in Roeselare doet,'' besluit Dirk Lievens.

  • Rodenbachtocht VAB-VTB op 11 juli. Wandel- en fietstocht tussen 9.30 en 15 uur over verschillende afstanden. Groepsstart fietsers 14 uur. Taferelentocht (4 km) tussen 13.30 en 16 uur vrije start of met gids. Gratis bezoek brouwerij en degustatie. Reservaties dag zelf aan balie brouwerij. Info op 0495-68.56.53 of folder in VTB-kantoor Grote Markt.