Op 11 juli 2002 is het precies 700 jaar geleden dat de Slag van de Gulden Sporen plaatsvond op de Groeningekouter in Kortrijk. Onder het motto ,,Vlaanderen feest'' zullen heel wat Vlaamse gemeenten, waaronder Hooglede, er dit jaar iets extra feestelijks van maken.

Het gemeentelijk feestcomité Hooglede en de Vlaamse cultuurvereniging Gits staan in voor de algemene coördinatie.

De feestelijkheden in de gemeente vallen uiteen in vier luiken:

  • Het gehucht Sint-Jozef bijt de spits af. Op zaterdag 6 juli nodigt de Geytenorde iederen uit in de tent voor zaal Geytenhove. Johny Vamp en de Mustafa's nemen het muzikale gedeelte voor hun rekening. Terwijl de ouderen van de barbecue smullen, kunnen kinderen hun hartje ophalen op het springkasteel. Info bij Marc Hillewaere, tel. 051-70.29.06.
  • Op zondag 7 juli viert Gits feest onder het motto ,,Ons dorp zal eeuwig blijven duren''. Heel toepasselijk, want het gloednieuwe marktplein is bijna af. Voor het culturele programma slaan het mannenkoor, de fanfare en het Gitse Davidsfonds de handen in elkaar. Rondom de markt worden zo'n 25 gedichten opgehangen. De gedichten zijn geprint op mesjdoek en ingekaderd in betonijzer en met een foto met dorpsgezicht geïllustreerd. De gedichten zijn van de hand van bekende en minder bekende Gitsenaars als Aubert Tillo van Biervliet, Georges Devriendt, Frans Gruyaert, Martial Feys, enz. De gedichten blijven hangen tot en met 17 augustus, de dag van de inhuldiging van het vernieuwde centrum. Na het officiële openingswoordje door de schepen van Cultuur zullen Rudi Bossuyt en Rita De Jonckheere vanaf 10.30 uur deze gedichten voordragen. Het mannenkoor en de fanfare zorgen voor de muzikale noot. Bij regenweer wordt de sporthal het alternatief. Info bij Rik Vanthournout, tel. 051-72.35.78.
  • Tegelijk gaat in Sleihage een Vlaams dorpsfeest van start. Na de mis die opgeluisterd wordt door de Verenigde Vrienden Hooglede wordt aperitief geschonken en een barbecue opgestookt op de speelplaats van de basisschool. In de namiddag staat een gezinsfietstocht op het programma. 's Avonds wordt een luchtballon opgelaten en kan gezellig worden nagebabbeld. Info bij Rita Vandenabeele, tel. 051-70.08.42.
  • De feestelijkheden worden afgesloten in De Gulden Zonne in Hooglede op woensdag 10 juli vanaf 20 uur. De burgemeester opent het feest. Rudi Bossuyt en Rita De Jonckheere lezen gedichten voor. ,,A propos'' zorgt voor de folknoot, terwijl het publiek een drankje aangeboden krijgt. Toegang gratis. Info bij Lode Vandenbussche, tel. 0479-29.15.35.
  • (AV)