Valsmunters bedrogen al tien Roeselaarse handelaars in twee weken. De twee laatste feiten hadden in het voorbije weekeinde plaats. De oplichters profiteerden van de batjesdrukte om hun slag te slaan bij twee neringdoeners in de omgeving van de Iepersestraat. Bij een bakker kocht men enkele pralines en betaalde met twee valse biljetten van 50 euro. De oplichterij werd herhaald in een beenhouwerij. Daar werden de valse euro's op tijd ontdekt.

,,Het vals geld is van goede kwaliteit. De kleuren zijn alvast perfect nagebootst. Ook mijn vader en mijn man hadden het vals biljet van 50 euro onder de ogen. Alleen ik zag het verschil. Een correct biljet is volledig wit aan de smalle rechterrand. Bij de valse euro's is de smalle rechterrand veeleer vuilwit. Maar je moet heel goed kijken om het mankement te zien. Op het valse biljet stond ook het hoge portaaltje afgebeeld. De afbeelding voelde evenwel dikker aan dan bij een correct biljet van 50 euro. Vooral die twee vaststellingen deden mij twijfelen over de echtheid van het biljet'', getuigt de vrouw van de Roeselaarse beenhouwer in de buurt van de Iepersestraat. Zij wil geen naam in de krant. Uit vrees voor represailles.

,,Ik hielp een klant de straat oversteken. De bejaarde vrouw is moeilijk te been, vandaar. Ik keerde terug en zag een grijze BMW met Franse nummerplaat aan de winkel stoppen. In de auto zaten een vijftal personen. Zij maakten plezier. Twee personen stapten uit het voertuig. Eén persoon zag mij naderen en herkende mij wellicht als iemand van de winkel . Ik droeg immers een witte schort. De persoon stapte terug in de auto. Een jonge vrouw kwam onze winkel binnen en wou een drankblikje kopen. Zij was beleefd, deftig gekleed en had enigszins het uiterlijk van een mulattin. Ik rook onraad en gaf haar het vals biljet van 50 euro terug. De jonge vrouw vertrok zonder veel te zeggen.''


Cijfercombinatie
Een jonge vrouw probeerde al op 21 juni een kleinigheid te kopen en te betalen met een vals biljet van 50 euro in een krantenwinkel langs de Diksmuidsesteenweg. De exploitante meende dat het papier van het eurobiljet ,,anders aanvoelde'' en controleerde het biljet onder blauw ultraviolet-licht. De jonge vrouw nam het vals biljet terug mee en stapte in een auto met eveneens een Franse nummerplaat. In het voertuig wachtte een tweede vrouw. Andere handelaars herkenden de valse eurobiljetten aan ,,hun hologram dat niet in orde is''.

Op alle opgedoken valse biljetten van 50 euro staat de letter Y voor de cijfercombinatie. Wat erop wijst dat géén Belgische euro's werden nagebootst. Die hebben de letter Z voor hun cijfercombinatie.