De nieuwe vluchtroutes voor vrachtvliegtuigen tijdens de nacht hebben kwalijke gevolgen voor de Aalsterse regio. Zeker is dat dertien vluchten per nacht over Affligem zullen vliegen. Meldert en Erembodegem zouden flink in de geluidsbrokken delen.

Federaal minister van Verkeer Isabelle Durant werkt aan een nieuw plan dat nachtvluchten vanaf het einde van dit jaar langs nieuwe vliegroutes stuurt. Een deel daarvan volgt een route over Affligem. Vanaf Affligem gaan de routes in noordelijke en westelijk richting uiteen.

Sp.a-raadslid Dylan Casaer is ongerust: ,,Affligem is maar een voorschoot groot'', zegt hij. ,,Meldert en Erembodegem liggen vlakbij. Volgens specialisten die ik hierover contacteerde is het duidelijk dat ook Meldert, Erembodegem en mogelijk delen van Aalst zullen mogen meegenieten van gemiddeld 13 vluchten per nacht.''

,,De nachtvluchten zijn vooral vluchten van vrachtvervoerders, die nog steeds met oudere toestellen vliegen en om redenen van rendement vaak overladen worden'', zegt Casaer. ,,Nog volgens specialisten zal de nieuwe route betekenen dat vliegtuigen sneller moeten klimmen, met het gevolg dat zij meer kracht op de motoren moeten zetten en dus meer lawaai maken.''

Als lid van het nationaal partijbestuur, vroeg Casaer aan de ministers Vande Lanotte en Stevaert uitleg over deze plannen. Maar de recente bijeenkomst van de sp.a-eminenties had nog geen antwoorden klaar. Wel kon de ombudsman van de luchtaven van Zaventem intussen bevestigen dat er, wat de nieuwe vliegroutes betreft, een overeenkomst zou zijn tussen de federale overheid en de gewesten. De nieuwe vliegplannen zouden nog eind dit jaar ingaan.