De gemeenteraad van Kruishoutem buigt zich volgende week over het invoeren van een verbod voor doorgaand zwaar vervoer in het centrum van de gemeente. Eerder al besliste de gemeente Wortegem-Petegem om vrachtwagens uit de gerenoveerde dorpskom van Wortegem te houden.

Toen het gemeentebestuur van Wortegem-Petegem zowat een jaar geleden de dorpskern van Wortegem voor het zwaar vervoer afsloot, was dat helemaal niet naar de zin van buurgemeente Kruishoutem. Sindsdien kreeg het centrum van de Eiergemeente , als verbinding tussen E17 en N60, immers nog meer vrachtwagens te verwerken. Niet alleen werden om de haverklap de rotonde en de bestrating van de Hoogstraat kapotgereden, omwonenden klaagden ook over geluidshinder en verkeersonveiligheid.


Mobiliteitsplan
Het aanleggen van fietspaden langs drukke verkeersassen, zoals trouwens langs de Olsensesteenweg richting E17, en het weren van het zwaar vervoer zijn prioriteiten in het mobiliteitsplan. ,,Omdat een gedeelte van het traject E17-centrum ook over provinciewegen loopt, was ook een akkoord met de provinciale overheid nodig om een verbod van zwaar vervoer in te voeren'', licht burgemeester Paul Tant toe.

Voortaan zullen vrachtwagens van meer dan 5,5 ton niet in het centrum van Kruishoutem toegelaten worden. ,,Behalve plaatselijk verkeer uiteraard'', merkt Paul Tant op. ,,Het is alvast de bedoeling om gerichte controles van de vrachtbrieven uit te voeren.''

Zowel op de E17 als op de N60 worden de nodige borden, die truckers moeten waarschuwen voor de gewijzigde verkeerssituatie in het centrum van Kruishoutem, geplaatst. Vrachtwagenbestuurders die vanop de E17 naar de N60 of Oudenaarde moeten, zullen voortaan de afritten Zevergem of Deinze moeten nemen.