Mullem werd door een externe jury als enig dorp in Oost-Vlaanderen uitverkoren in het project Dorp op Stap van Vlaams cultuurminister Bert Anciaux. Dat betekent dat alle inwoners de kans krijgen om volledig gratis een daguitstap naar Brussel mee te maken.

Bussen van De Lijn komen op 22 september op het dorpsplein van Mullem de ingeschreven gegadigden oppikken voor een rit naar Brussel. Daar stapt een gids van VTB op de bus die tijdens een rondrit de mooiste plekjes van de hoofdstad laat zien. Alle bussen stoppen tenslotte vlak voor het koninklijk paleis om tegen 15 uur naar het concert in het Paleis voor Schone Kunsten te gaan. Le Concert Spirituel en het Freiburger Barockorchester brengen er Water Music en Music for the Royal Fireworks van Händel. Aan de kinderen wordt een verrassend spektakel aangeboden.

Deze uitstap voor het hele dorp kost helemaal niets: vervoer, voorprogramma, concertticket en receptie worden aangeboden door de Vlaamse Gemeenschap. Zelfs eventuele babysitkosten voor de kleinsten worden terugbetaald.


574 inwoners
Elke gemeente kon een kleine deelgemeente (maximaal 1.500 inwoners) voordragen en die kandidatuur motiveren. Het stadsbestuur van Oudenaarde koos voor Mullem en Welden. ,,De jury koos voor Mullem en blijkbaar zat daar de motivatie die wij bijvoegden voor veel tussen'', weet cultuurschepen Peter Dossche. ,,In die motivatie stelden wij dat in Mullem met zijn 574 inwoners al tal van stadsmensen rust en verpozing zochten. Die kregen hier ook nog een brok geschiedenis (kasteel en zuidpoolreizigers) voorgeschoteld. Daarnaast ook cultuur (twee kunstschilders), rust en ook het culinaire wordt niet uit het oog verloren.''

,,Het sociale leven speelt zich af pal onder de kerktoren'' staat in de motivatie van de jury. ,,Mullem maakt zich op om daar voor één keer verandering in te brengen. Baron de Gerlache, een zuidpoolreiziger, lanceert een oproep voor een ontdekkingstocht naar Brussel. De pastoor zal tijdens zijn preek de inwoners van Mullem warm maken voor de uitstap en ook op school zal er aandacht aan besteed worden.''