Zomergemnaar Gerard Lataire (60) probeert vandaag met zijn tweespan de Mont Ventoux te beklimmen. Hij vertrok zondag samen met zijn kompaan David Buysse uit Knesselare met de vrachtwagen. Of de recordpoging effectief vandaag plaatsvindt, hangt af van de omstandigheden. De Zomergemnaar wil de uitdaging alvast niet uit de weg gaan.

,,Ik had gehoord dat er nog nooit een paard en kar op de Mont Ventoux is geweest'', zei Lataire zondagochtend net voor het vertrek. ,,Voor mij reden genoeg om het wel eens te proberen. Of het echt zal lukken weet ik niet. Ik ben nog niet ter plaatse geweest en weet dan ook niet wat ik daar mag verwachten. Het is een beklimming van 75 kilometer die mij niet in de koude kleren zal blijven steken. De eerste beklimming probeer ik met een tweespan. Speciale voorbereidingen heb ik niet achter de rug. Ik heb de voorbije weken alleen wat meer ritten gereden met mijn tweespan.''

Gerard Lataire is met zijn beklimming van de Mont Ventoux niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft al vier wereldrecords op zijn palmares staan. Hij reed eerder al van Luxemburg naar Oostende met een tweespan, vierspan en zesspan. Met zijn negenspan reed hij zelfs van Luxemburg naar Oostende en dan nog terug naar thuishaven Zomergem.

Of de Zomergemnaar en de Knesselarenaar effectief vandaag op de Mont Ventoux te zien zullen zijn, is niet zeker. ,,Dat hangt af van de situatie waarin we ons bevinden'', zei Lataire bij de start. ,,We rijden in ieder geval met een oude vrachtwagen. Ik hoop dat daar niets mee gebeurd. En ook ter plaatse kan vanalles mislopen. We zien wel wat het wordt. Tegen het einde van de week moeten we normaal opnieuw in Zomergem zijn.'' (JSA)