De acteermicrobe laat leerlingen en leraars van het Sint-Aloysiusinstituut uit Zepperen niet los. Al enkele jaren staan ze samen op de planken voor een toneelvoorstelling. Shakespeare lijkt wel hun inspiratiebron. Vorig jaar traden ze met Romeo en Julia op. Dit jaar grijpen ze terug naar het lichtvoetige Midzomernachtsdroom , een knotsgekke komedie rond het eeuwig jonge thema van liefde en verliefdheid.

  • Shakespeare staat niet meteen model voor modern en actueel toneel. Zijn dergelijke stukken nog speelbaar?
  • Leraar-regisseur Toon Wirix: ,,Shakespeare schreef Midzomernachtsdroom bij gelegenheid van een adellijk huwelijk. Het stuk baadde in een sprookjesachtige sfeer, was speels en fris. Shakespeare zal nooit verwacht hebben dat deze komedie enkele eeuwen later nog volle zalen zou trekken. Het liefdesthema laat de toeschouwer vandaag nog hartelijk glimlachen. Op Midzomernachtsdroom staat ook geen leeftijd. De jongeren kunnen genieten van feeën en elfen; de volwassenen kunnen zich verkneukelen aan de absurde liefdesperikelen van twee koppeltjes.''

  • Zo'n stuk moet aan de moderne smaak worden aangepast. Hoe pakte je dat aan?
  • ,,We maakten gebruik van een moderne versie en we pasten het decor aan. Het abstracte decor is multifunctioneel. Zuilachtige constructies stellen zowel Athene als de bomen en struiken van het sprookjesbos op midzomernacht voor. Dag en nacht en de verschillende locaties worden door lichteffecten gesuggereerd. Boven het podium troont het zon-maanteken van de midzomernacht. Voorts zit er in het stuk ook een behoorlijke portie dans en zelfs een beetje zang. We schuwden ook geen enkel muziekgenre. Alle genres van smartlap tot latino, van folk tot techno zitten erin.''

  • De rolbezetting van Midzomernachtsdroom is zeer uitgebreid. Een hele klus om zo'n groep te leiden.
  • ,,In deze productie treden 30 acteurs en figuranten op. Naast 6 leerkrachten staan 24 leerlingen. Ze repeteerden drie en een halve maand. Nu zijn ze er klaar voor.'' (ELS)

  • Voorstellingen in de toneelzaal van het Sint-Aloysiusinstituut, Kasteelstraat, Zepperen op vrijdag 3 mei, zaterdag 4 mei, telkens om 20 uur en zondag 5 mei om 15 uur. Info en kaarten: 011-68.24.63.