,,Het is ons een raadsel hoe ze binnen zijn geraakt'', vertelt schooldirecteur Rik Alewaters. Alle deuren en ramen waren potdicht. Toch verdwenen er twee computers, een telefoon-faxtoestel, een spaarvarkentje en andere waardevolle dingen uit de vrije basisschool in Schiplaken.

De leerkrachten, de directeur van de vrije basisschool van Schiplaken en de politie staan voor een raadsel. Dieven kozen het schooltje in Schiplaken in de Bieststraat uit als doelwit. ,,Maar hoe ze zijn binnengeraakt is ons een raadsel'', vertelt directeur Rik Alewaters. ,,Alle deuren en ramen waren potdicht, en toch zijn onze computers verdwenen.''

Maandagochtend bleek dat er twee computers, een scanner, een telefoontoestel met fax, een mobiele telefoon, een groot computerscherm, een waterkoker, een printer en zelfs het spaarvarkentje naast de telefoon verdwenen waren. ,,Alles samen gaat het om een grote som geld'', stelt de schooldirecteur. ,,Het gaat om de computers van de schooladministratie. Het zal wat extra werk vragen om alles in orde te brengen, en alle bestanden opnieuw samen te stellen.''

Een nieuwe computer zit er niet meteen in. De school zal een oude PC in orde trachten te krijgen. Wie een snelle, oudere computer heeft en de school wil steunen, kan steeds contact opnemen met de directeur. Het Leuvense parket vermoedt dat de dieven langs een slecht gesloten raam zijn binnengedrongen. ,,Maar we hebben ook alvast de achterdeur vervangen, want we vermoeden dat er een sleutel van verdwenen is'', stelt de schooldirecteur.


Beveiligen
Tot vier maanden geleden, woonde er een concierge boven het schoolgebouw. ,,Maar nadat die weg ging, hebben we niet meteen maatregelen genomen om de school te beveiligen, omdat het schoolgebouw weldra wordt gerenoveerd. Vermoedelijk beginnen de werken in september. Een renovatie was beter wat vroeger gebeurd, dan was dit misschien niet gebeurd.'' Met de renovatie komen er ook veiliger ramen en deuren. Inbrekers krijgen het er niet gemakkelijk. (BCZ)