Ondanks een kletsnatte 1 Mei-regen stapten gisteren duizenden SP.A'ers en vakbondsbondsmilitanten op in de traditionele optocht door de straten van Antwerpen. Het Feest van de Arbeid stond in het teken van gelijkheid en tolerantie. In zijn toespraak maakte SP.A-voorzitter Patrick Janssens zich vooral zorgen om de ruk naar extreem-rechts in Europa.

De luidruchtigste delegatie in de 1 Mei-optocht vormden de havenarbeiders. De dokwerkers maken zich zorgen over het afschaffen van de zogenaamde Wet-Major. Volgens die wet kunnen enkel erkende arbeiders aan de slag in de haven. Onder druk van Europa dreigt de regeling te verdwijnen en daar zijn de dokwerkers als de dood voor.

SP.A-voorzitter Patrick Janssens zweerde in zijn toespraak trouw aan de Wet-Major. ,,Jullie kunnen rekenen op de socialisten om de wet te verdedigen. De wettelijke bescherming van de havenarbeiders heeft er voor gezorgd dat de Antwerpse haven kon uitgroeien tot hét economische hart van de Vlaamse economie. Dat laten we niet zomaar verloren gaan.''

Janssens beklemtoonde nog eens de noodzaak om een sterke en moderne socialistische partij op te bouwen. ,,Het vormt de enige remedie tegen het oprukken van extreem-rechts, een tendens die we helaas waarnemen in heel Europa'', verwees de voorzitter naar het recente succes van Le Pen in Frankrijk. ,,Dat een sterke socialistische partij een dam kan opwerpen tegen extreem-rechts bewijst de SP.A in Hasselt, Leuven en Oostende. Daar komen rechtsextreme partijen niet van de grond.''

Een sterke SP.A kan volgens Janssens enkel overleven als ze zich blijvend inzet voor gelijkheid. ,,Onze partij moet daarom in de regering ijveren voor extra inspanningen voor de kansarmen en de gepensioneerden in onze samenleving.'' (PAW)