Vanuit zijn woning op de Plaats zag Gery D. de wilde achtervolging rond de kerk in Ledegem. ,,Onze huisarts was in huis. Wij zaten aan tafel te praten'', getuigt hij. ,,Het was al flink aan het duisteren. Wij hoorden opeens veel kabaal. Vanachter de kerk kwam een witte Audi aangestoven. De wagen werd op de hielen gezeten door een politiecombi met loeiende sirenes en blauwe zwaailichten. Aan onze voorgevel draaiden de twee wagens met gierende banden naar links. Aan de bocht staat een container. Beide voertuigen ramden bijna het obstakel.''

,,Je kon wellicht geen vuist tussen de container en de auto's steken. In de verste hoek van het kerkplein reed de witte Audi zich vast voor een gesloten poort. De politiecombi stopte een drietal meter achter het voertuig. De politie-agenten stapten uit'', vertelt de buurtbewoner.

,,Vanachter ons zijvenster zag ik de witte Audi eerst achteruit en daarna vooruit wegrijden. De politie opende ondertussen het vuur. De schoten klonken luid en vlug na elkaar. Hoeveel keren werd geschoten? Ik kon niet volgen met tellen. Ik heb niet gezien wat zich precies achter de kerk heeft afgespeeld'', aldus Gery D.. ,,Ik kwam naar buiten toen de politiesirenes geen lawaai meer maakten. De overmeesterde chauffeur lag op de grond op zijn rug met zijn geboeide handen onder hem. Op zijn hoofd, arm en been was er veel bloed. Hij was niet bewusteloos. Ik hoorde hem in het Nederlands tegen de politie roepen. Hij wou weten waarom zij zoveel keer hadden geschoten.'' (HWR)