LEDEGEM - Ledegemnaar Gino Decorte (27) werd dinsdagnamiddag ontslagen uit het Stedelijk Ziekenhuis in Roeselare. Hij heeft een barstje in zijn borstbeen en is minstens één week werkonbekwaam. Zijn kleine Renault-personenwagen werd maandagavond op de parking achter de Ledegemse kerk geramd door een witte Audi-personenauto die de lokale politie achtervolgde. De wilde achtervolging tussen Menen en Ledegem eindigde met een schietpartij op het kerkplein.

De lokale politie hield maandagavond wegcontroles langs de Bruggestraat ter hoogte van het ziekenhuis in Menen. Een witte Audi-personenwagen met roodwitte duplicaat-nummerplaten trok omstreeks 21.10 uur de aandacht van de politie. Achter het autostuur zat de 37-jarige D.T., een man uit Moeskroen. Hij negeerde de politiecontrole. Een politiewagen achtervolgde de weggereden Audi in de wijken aan het Menense ziekenhuis. De politieploeg verloor er de gevluchte wagen uit het oog.

Een andere politiepatrouille ontdekte even later de gezochte Audi aan de rotonde De Kleppe in de Meensesteenweg in Dadizele. Een tweede wilde achtervolging langs landelijke wegen aan de noordkant van Ledegem arriveerde tegen 21.30 uur aan de Ledegemse dorpskom.

In omgekeerde rijrichting van de éénrichtingsstraten draaide de witte Audi rond de Sint-Pieterskerk. Op de ruime parking achter de kerk reed de wagen zich vast in een donkere uithoek. De politiepatrouille maande de 37-jarige chauffeur uit Moeskroen aan uit zijn voertuig te stappen. In de plaats probeerde hij achteruit op de politiepatrouille in te rijden. Die bleef ongedeerd en opende het vuur op de wagen, die een tweede keer probeerde een agent omver te rijden.

Bij de schietpartij op het kerkplein vielen 21 schoten. Onder een kogelregen probeerde de witte Audi, op twee lekke banden, de uitgang van de parking te bereiken. In de autoruiten en carrosserie zaten eveneens kogelgaten.


Poging tot doodslag
De witte Audi ramde aan de parkinguitgang de kleine Renault-personenwagen van Gino Decorte. De 27-jarige Ledegemnaar had zijn vriendin afgezet aan haar ouderlijk huis in de Sint-Pietersstraat en wou zijn wagen parkeren op het kerkplein.

Na de frontale botsing probeerde de chauffeur uit Moeskroen nog te voet weg te vluchten. Na enkele meters zakte de 37-jarige D.T. op het parkingasfalt in elkaar. De zwaargewonde man had alvast twee kogels in de schouder. Hij was niet direct in levensgevaar. Het Kortrijkse parket vraagt zijn aanhouding voor poging tot doodslag.

In de witte Audi werd een spuit gevonden, wat doet vermoeden dat ook verdovende middelen wellicht een rol speelden in het drama.

Er komt (voorlopig) geen onderzoek tegen de bedreigde politieman die schoot.