De aangekondigde sluiting van het confectiebedrijf Tisco in het industriepark Zwaarveld (in onze krant van dinsdag) heeft de 32 werknemers en hun vakbonden geschokt. Toch blijft de productie nog (even) aan de gang. De vakbonden beraden zich om alternatieven te zoeken en overleggen volgende week met de bedrijfsleiding.

Volgens arrondissementeel ACV-textielsecretaris Carl De Clercq zijn geen acties gepland. ,,We willen ons deze week buigen over alle mogelijkheden, die een verantwoorde en sociale regeling inhouden voor het personeel. Het gaat hier immers niet over een faillissement''.

Bij de twee vrij recente herstructureringen van Tisco (een afvloeiing van honderd naar 32 werknemers) konden de personeelsleden rekenen op een ontslagpremie van 3750 euro, een anciënniteitsvergoeding van 15 euro per maand dienst, een outplacement-begeleiding of uitkering van duizend euro en een bijkomende contractverbrekingsvergoeding. Bij de onderhandelingen tussen vakbonden en directie zal deze formule als uitgangspunt gelden.

Inmiddels is duidelijk dat Tisco als (kleine) producent van hoezen voor autozetels niet kan optornen tegen de procedure van zogenaamde targetprijzen van de autoconstructeurs, die vooraf hun offertes als te nemen of te laten voorstellen. ,,Op die manier is elk bedrijf genoodzaakt uit te wijken naar de lageloonlanden. Ook in het moederbedrijf ECA in Assenede werd daardoor de tewerkstelling in twee jaar nagenoeg gehalveerd'', licht De Clercq toe. In tegenstelling tot het confectiebedrijf Tisco gaat het bij buur Tiscotex wel goed. Daar blijven de ruim zestig werknemers aan de slag in de bandweverij, waar veiligheidsgordels, aanrijgstriemen, hijsbanden en rolluiklinten worden geproduceerd.