Joseph Bontinck overleed afgelopen zaterdag in het Wondelgemse rusthuis Sint-Jozef. Deze zomer zou hij zijn 89ste verjaardag vieren. Met het heengaan van ,,Boas Bontinck'', zoals zijn kringkompanen hem noemden, verliest Meulestede zijn belangrijkste sociaal-culturele voorvechter.

Joseph Bontinck werd op 24 augustus 1913 in Sint-Amandsberg geboren. Al heel jong engageerde hij zich intensief in het parochieleven. Tijdens en na de oorlogsjaren fungeerde hij als groepsleider van scoutsgroep VVKSM Meulestede.

Bij de plaatselijke toneelvereniging Hoger Op regisseerde hij de opvoeringen. In 1945 hield hij de teloorgegane Meulesteedse dekenij boven de doopvont. Ook bij voetbalklub KFAC Meulestede was hij enkele jaren bestuurslid. In 1967 trad Bontinck toe tot de opperdekenij waarin hij van 1974 tot 1986 de functie van opperbaljuw waarnam. Als ijveraar voor het behoud van het Gentse dialect was hij lid van de Gensche Sosseteit en schreef hij onder het pseudoniem Sozif, Gentse beleefdheidsvorm van Tjeef, tweemaandelijks het kroniekje ,,Gent lacht'' in het dekenijblad.


Lourdeshoek
Over zijn geliefd Meulestede pende hij diverse boeken. De jongste jaren zette Bontinck zich in voor het behoud van de wijk Lourdeshoek. Ondanks al zijn inspanningen verdwijnt deze typisch Meulesteedse wijk ten voordele van de industrie. Als voorzitter van de parochiale kring zorgde hij recentelijk nog voor de verfraaiing van het interieur. Zijn droom, de herstelling van de feestzaal van het parochiehuis die een perfecte kopie is van een Parijs' theater, zal vermoedelijk nooit gerealiseerd worden. Het is aan hem te danken dat Meulestede in Gent de eretitel ,,Dorp in de stad'' draagt. (JVW)

  • De uitvaartplechtigheid vindt plaats vrijdag 3 mei om 14.30 uur in de aula van crematorium Westlede in Lochristi.