,,Er worden vele miljoenen besteed aan de heraanleg van de Oudenaardsesteenweg in Zwijnaarde, maar de zwakke weggebruikers blijven in de kou staan.'' Frank D'hondt, Bart Van schelstraete en Dirk Mathys van het Don Boscocollege zijn niet te spreken over de plannen voor de heraanleg van de N60. De school verloor de voorbije jaren al vier leerlingen bij zware verkeersongevallen.

,,Wij zeggen zeker niet dat de auto's de grote boosdoeners zijn, maar er moet een beter evenwicht komen tussen de doorstroming van het verkeer en de veiligheid.'' Frank D'hondt en Bart Van Schelstraete, allebei leraar aan het Don Boscocollege, en Dirk Mathys van het oudercomité volgen de plannen voor de heraanleg van de Oudenaardsesteenweg vlak voor de schoolpoort op de voet. Alle drie zijn ze fervente fietsers.

,,De mensen van de administratie Wegen en Verkeer van het Vlaams Gewest zouden beter wat meer doen. Hun gebouw aan Bollebergen ligt trouwens recht tegenover de school. Ze moeten hier dus ook elke dag voorbij.'' De school stelt daarom een aantal maatregelen voor.

Frank D'hondt: ,,Zo willen wij dat het fietspad tussen onze school en de Sterre van de rijbaan gescheiden wordt. De auto's en vrachtwagens zullen veel te dicht bij de fietsers rijden. Door de geplande middenberm van drie meter te versmallen, is er ruimte voor een afscheiding.''


Oversteekplaats
Daarnaast wil de school niet dat de oversteekplaats voor de schoolpoort verschoven wordt. ,,Nu kunnen fietsers op het brede voetpad voor de schoolpoort aanschuiven wanneer ze de straat moeten oversteken. Als de oversteekplaats opschuift, kunnen ze niet anders dan op het fietspad staan'', zegt Bart Van Schelstraete.

In de communicatie met de afdeling Wegen en Verkeer loopt het echter mank. ,,Op een aantal van onze suggesties zijn de mensen van Wegen en Verkeer ingegaan. Zo vroegen wij om fietsverkeer in dubbele richting op de fietspaden naast de rotonde. Dat komt er, maar meestal hield men met onze voorstellen geen rekening.''


Bollebergen
Aan één voorstel werd alvast wel tegemoet gekomen. Het Don Boscocollege wilde een ononderbroken voetpad naar de school. ,,En dat komt er'', verzekerde men ons op het kabinet van schepen van Mobiliteit Karin Temmerman (SP.A).

,,Over de volledige lengte van de werken komen er voetpaden, behalve langs het stuk tussen Bollebergen en de brug. Daar is niet genoeg ruimte voor een extra voetpad en voetgangers kunnen er Bollebergen inslaan, waar wel een voetpad is.''