EEN HEVIGE BRAND woedde zondagnacht in de Stationsstraat in Herne. De brand ontstond, vermoedelijk door kortsluiting, in de leegstaande woning 48b, en sloeg snel over naar de aanpalende woning. De moeder die daar verbleef kon net op tijd haar kroost in veiligheid brengen, maar zag haar huis in vlammen opgaan.

Om 4.30 uur was de brand geblust. Niemand raakte gewond, maar de schade kan oplopen tussen ruim 247.893 euro (10 miljoen frank) en 297.472 euro (12 miljoen).

,, Iets na elven werd mijn vrouw opgeschrikt door een ontploffing'', vertelt Steven Joris uit huisnummer 48a. ,, Toen ze naar buiten liep om te kijken wat er was gebeurd, zag ze water stromen onder de deur van de leegstaande woning. Ze bracht meteen de kinderen in veiligheid en ging bij de overbuur hulp vragen. Die had de sleutel van de leegstaande woning en nam binnen een kijkje.''

Luc Van Geersdaele: ,, Toen ik al dat water zag, heb ik de elektriciteit afgezet. In het huis hing een sterke brandgeur, maar er was nog geen echt vuur. Toen ik de trap naar de bovenverdieping opliep, hing daar al rook en besefte ik dat het tijd werd om de woning te verlaten. De eigenaar van de woningen Hendrik Lobbestael had nochtans net de leegstaande gerenoveerd en begrijpt niet hoe het is kunnen gebeuren.

,, De oorzaak is vermoedelijk kortsluiting. De leidingen van de elektriciteit en die van het water lopen naast elkaar en waarschijnlijk zijn de waterleidingen door de ontploffing gesprongen.

De woningen met nummer 48 en 50 liepen ernstige waterschade op.