,,Het is allemaal veel vlotter verlopen dan verwacht. We hadden er schrik van omdat we niet wisten of we al die omrekeningen wel gingen aankunnen'', vertelt Lucia Van Mulder van het Oud Bakkerijtje op de Beestenmarkt in Halle.

,,Uiteindelijk is het voor iedereen nieuw, ook voor de klanten. Er is veel begrip als het tellen wat langer duurt. Met onze eurocalculator in aanslag kwamen we zonder kleerscheuren uit onze eerste eurodag. Eigenlijk was oudejaarsdag voor ons hectischer dan nieuwjaar zelf. Onze kassa's en proton moesten overgeschakeld worden, we kregen pas laat in de namiddag onze euro's toegeleverd en natuurlijk kregen we ook veel klanten over de vloer.''

,,Het is opvallend dat vooral oudere mensen in euro betaalden en ook liefst in euro geld terugkregen. Zij hebben zich blijkbaar intenser op dit omschakelingsmoment voorbereid. Veel gebruikten voor hun aankopen geld uit de eurominikit. Merkwaardig genoeg kregen we gisteren ook al Franse euro's in de kassa. Of hoe snel geld kan circuleren. Opvallend is ook dat drie maal zoveel mensen proton gebruikten dan anders''.

,,Wij zijn na deze eerste eurodag zeer positief. Voor ons is het enkel wat vervelend dat we nog twee maanden met twee kassa's moeten werken en dat de prijzen nog niet echt in het hoofd zitten zoals vroeger. We moeten vaak zelf op het lijstje kopen hoeveel euro die taart of dat brood kost maar wellicht zal ook snel in het geheugen zitten'', besluit Lucia.