3.000 bommen, 600 kilo vuurwerk ... ging tijdens oudejaarsnacht de mist in. Voor de tweede keer op rij gunden de weergoden Antwerpen geen feeëriek eindejaarsvuurwerk. De duizenden kijklustigen dropen ietwat teleurgesteld af. ,,Al waren de hartjes toch heel mooi.''

Toch blijft de Antwerpenaar vasthouden aan het traditionele, lawaaierige afscheid van het voorbije jaar. Want om 23 uur waren de beste plaatjes langs de Antwerpse Scheldekaaien allemaal ingenomen. Warm ingeduffeld en voorzien van de nodige geestrijke dranken trotseerden honderden Antwerpse vuurwerk-fans urenlang de bijtende vrieskoude.

Hadden ze tenminste tijd om te discussiëren of de opzettende mist het vuurwerk in de kiem zou gaan smoren. En dat bleek helaas ook zo het geval, voorspeld door de kathedraaltoren, die rond middernacht bijna niet meer te zien viel.

De politie had ondertussen de handen vol met het op andere gedachten brengen van enkele losgeslagen heethoofden. Die vonden er geen groter plezier in dan in de dichte mensenmassa vuurwerk en bommetjes tot ontploffing te brengen.

,,We proberen de volkstoeloop zo goed mogelijk onder controle te houden'', aldus hoofdcommissaris Serge Muyters. ,,Omdat de Suikerrui verzadigd geraakte, hebben we de straat langs de kant van het stadhuis afgesloten. Mensen die via de Suikerrui tot op de kaaien willen geraken, moeten daarom omlopen via de Hoogstraat.''

De politie zette tijdens de oudejaarsnacht zo'n 180 agenten extra in. ,,Bovendien hadden we na het vuurwerk 24 extra ploegen paraat bovenop de normale 21 teams'', aldus woordvoerder Fons Bastiaenssens.

,,Want we weten dat een eindejaarsnacht altijd een beetje woeliger is dan een normale nacht. Ondertussen hebben we toch al een zekere ervaring met grootschalige evenementen. Vorige happings zoals de millenniumwende of het vuurwerk bij afsluiting van de Cutty Sark race, zijn ook zonder problemen verlopen.''

En dat bewees de nacht ook. Uitgezonderd enkele kleine vechtpartijtjes bleef het stadscentrum gespaard van incidenten. (WER)