De EURO is op 1 januari 2002 de geschiedenisboeken in geduikeld. Is dit historisch moment overal voelbaar? Wij stapten een Bornemse bakkerij binnen om te proeven van het prille euro-moment.

Bij bakker Verhelst-Gielis is het aanschuiven geblazen. Met de beste wensen van de klanten rollen tegelijk de eerste euro's over de toonbank. De, in het centrum gelegen, bakkerij is alvast voorbereid op de invasie van de nieuwe munt. ,,We zijn vroeg aan de voorbereidingen begonnen. In maart vorig jaar hebben we een cursus over de euro gevolgd. Begin december hebben we enkele logistieke aanpassingen doorgevoerd: de kassa draait volop in euro. Ook de weegschaal en de prijsaanduidingen zijn aan de nieuwe munt aangepast'', zegt Greet Gielis.


Vroeger
Of de bakkerij op de eerste dag van het jaar al meteen uitpakt met de euro? ,,Jazeker. We aanvaarden zowel euro's als franken. Maar we geven enkel euro's terug'', vertelt Gielis. En die weergave kon soms tot vreemde situaties lijden. ,,Ik gaf aan een klant twee eurocent terug. Hij wou het niet aannemen. Ik moest het zo laten alsof twee cent niet veel waard is.'' Volgens Gielis is het allemaal een beetje te moeilijk voor de klanten. Veel euro's heeft ze nog niet ontvangen. ,,Op zo'n drukke dag als vandaag hebben maximum vijf mensen in euro betaald'', zegt Gielis.


Minikits
Haar woorden waren nog niet koud of de volgende klant betaalde in euro: ,,Dat zijn de euro's van de minikits die ik in mijn portemonnee heb. Ik dacht om er meteen in te vliegen en de eerste dag al met euro te betalen. Ik probeer altijd een verband te maken met vroeger. Bijvoorbeeld twee euro is een vroeger briefje van honderd frank.''

,,Maar of de euro gemakkelijk of moeilijk is, zal de toekomst uitwijzen'', besluit hij.