Op de Zwarteberg in Westouter was het gistermiddag bijzonder kalm. Pas in de late namiddag kwam er wat beweging op de berg. Het is zeker dat de euro de komende weken voor heel wat telwerk zal zorgen. De Zwarteberg vormt de grens tussen Frankrijk en Belgie, waardoor alle winkels, cafes en restaurants er van oudsher met zowel Frans als Belgisch geld werken.

,,De euro zal het betaalverkeer voor ons uiteindelijk vergemakkelijken'', weet Eddy Caulier van cafe-restaurant Aux Touristes. Hij is een rasechte West-Vlaming, maar zijn zaak, die van vader op zoon gekend is omwille van de lekkere Picon, staat op Frans grondgebied. Hij rijdt dus met een een Franse nummerplaat en zijn telefoon is aangesloten op het Franse net. Franco-Belge dus.

,,De overgangsmaanden zullen de moeilijkste zijn, want nu moet ik niet alleen in Franse en Belgische franken rekenen, maar ook in euro. Ik heb voor het ogenblik dus drie kassa's staan. En twee omzet-rekenmachientjes: eentje voor het omzetten van Franse frank naar euro en eentje voor Belgisch geld naar euro.''

Gisteren had hij nog geen klanten over de vloer die met euro betaalden. De klanten waren wel nieuwsgierig om kennis te maken met de euro. Een vaste klant gaf Eddy een briefje van 100 Franse frank en vroeg hem deze 10.000 (want veel bejaarde Fransen rekenen nog in oude frank) om te wisselen in euro's, alsof het jetons waren. ,,De mensen bekijken die muntjes echt als speelgoedgeld, als gadget en niet meteen als het nieuwe betaalmiddel. Want 't is nieuw en 't blinkt.''

Eddy kreeg gisteren al diverse reacties. ,,Ze gaan daarmee mijn hoofd niet breken'', zei een bejaarde inwoner van Sint-Jans-Cappel die de twee Wereldoorlogen heeft overleefd. ,,,En Français, l'euro Belge c'est combien?'', wou iemand weten, die dacht dat Belgische en Franse euro's verschillende waarde hebben. Of ,,mogen we hier met Belgische euro's betalen?''. Voorlopig denkt Eddy er aan om geld om geld terug te geven: wie met Frans geld betaalt, krijgt in Franse frank terug en idem voor Belgisch geld.

Antoon Wybou (74) uit Diksmuide is vaste klant bij Eddy. ,,Kun je al euro's krijgen?'' vraagt hij zich af. ,,Tot nu toe kon je hier op de Zwarteberg overal altijd met Belgisch geld betalen. Die euro, dat wordt wennen. We zullen goed moeten opletten. Het moeilijkste zullen die centen na de komma zijn. Dat wordt rekenwerk! Als we maar gezond zijn, dat is het belangrijkste'', besluit hij welgemutst. (PLI)