De eerste klant van de Oostendse bakkerij De Cock betaalde gisteren om 4.20 uur in euro. Die storm hield echter niet aan. Het gros van de mensen hield het bij Belgische frank. Daar doen de Oostendenaars trouwens profijt mee, want parkeren voor de deur van de bakkerij kost 30 Belgische frank of één euro (40,3399 frank). Een beduidend verschil.

,,Onze eerste klant betaalde in euro,'' stelt Annie Vanranst van bakkerij De Cock. ,,Het zag er om 4.20 uur wel erg naar uit dat het hier eurostorm zou lopen. Maar dat blijkt niet het geval.'' In de bakkerij betaalde amper nog iemand met euro.

Voor de geldautomaten werd er nauwelijks aangeschoven. Aan het betaalautomaat voor Fortis in de Kapellestraat staat om 9 uur geen kat. Aan dat van de BBL wachten drie klanten. De euro's die uit de toestellen komen verbazen iedereen. ,,Ze zijn klein, nietwaar,'' vraagt een jongedame me. ,,En we kunnen er vandaag wel heel weinig mee aanvangen.''

De bollenapparaten, waarin - in de Vlaanderenstraat en Van Iseghemlaan - kinderspeeltjes steken, stellen uitdrukkelijk dat je 50 frank (1,24 euro) moet deponeren om een gadget te ontvangen. De wasserij Ter Weide in de Langestraat aanvaardt geen euro's tot 15 januari. Dan gaat de boetiek van 8 tot 10 uur dicht en wordt de muntjesautomaat vervangen. Sigaretten uit de bakken halen lukt niet in euro. Er wordt ook amper teruggegeven in euro. Als je ergens in Belgische frank betaalt, dan krijg je Belgisch geld terug. Betaal je in euro, dan begint het omrekenwerk en krijg je alsnog in euro terug.


Kerstmarkt
Op de Kerstmarkt op het Wapenplein in Oostende staan aan twee standjes nog dezelfde feestvierders van de avond daarvoor. Het gaat er luid aan toe en is inmiddels 11 uur. De feestvreugde kan niet op. Geen kat betaalt in euro. Velen beseffen niet eens meer dat de euro vandaag bestaat. Geert Gotelaere beseft dat wel. De marktkramer kreeg op drie uur tijd evenveel klanten voor zijn kerststal, die in euro betaalden. ,,Ik kreeg een briefje van 50 euro (2017frank) en denk dat het een Frans biljet is'', stelt hij. ,,Ah ja, vijf euro, da's inderdaad een briefje,'' reageert Martine Deleu'', die een paar handschoenen wil kopen. Nieuwjaarsmorgen is echt koud e n wel heel erg onwennig.