Bijna 250.000 euro of 10 miljoen frank had Filip Pauwels van Drink-O-Mat nodig om zijn 1.200 drankautomaten aan te passen aan de euromunten. ,,Met die noodzakelijke investering verdwijnt een flinke hap uit mijn bedrijfswinst van de vorige jaren. Ik denk dat wij het in januari moeilijk zullen hebben maar dat het nadien zeer vlot zal verlopen,'' stelt bedrijfsleider Pauwels.

Drink-O-Mat, gevestigd aan de Deerlijksesteenweg 66 in Harelbeke, is een full service bedrijf dat met uitzondering van Namen en Luxemburg in alle andere provincies zo'n 1200 drank- en voedingsautomaten voorziet van nieuwe producten. Bedrijfsleider Filip Pauwels beschikt daartoe over een team van 22 medewerkers die dagelijks de automaten gaan opvullen. De afgelopen weken moesten die zich de afgelopen weken ook intensief bezighouden met de aanpassing van de toestellen die vanaf 1 januari enkel euromunten zullen accepteren en teruggeven.

 • Welke aanpassingen heb je moeten doorvoeren?
 • Mijn 1.200 automaten hebben een muntblok en een mechanisme dat munten wisselt. Ik heb er nieuwe cassettes laten aanbrengen die de nieuwe munten ontvangen. Voor het wisselen moest ik nieuw software aanschaffen die op een handig meeneemtoestelletje werd overgebracht. Daarmee konden de medewerkers dan die nieuwe software overbrengen op de bestaande automaten. 90 procent van mijn automaten is nu compatibel. De rest volgt.

 • Was het een dure investering?
 • Eén muntsysteem (een ,,munter'') kost al vlug 495 euro (20.000 frank). En ook de aangepaste software die ik met een systeem van kredietpunten in Engeland moet aankopen is evenmin goedkoop. Ik had ook nieuwe cassettes nodig die de munten ontvangen. Mijn automaten zullen vanaf 1 januari alleen euro's accepteren en ook in euro's teruggeven. Ik had ook nog voor een tussenstap kunnen kiezen maar daar zag ik vanaf.


  Grotere verkoop
 • Voorzie je problemen?
 • Ik denk dat het in januari nog wat zoeken wordt. Maar daarna kan het heel vlug gaan. Voordeel is ook dat bewoners van landen die eveneens het eurosysteem invoeren van mijn automaten gebruik kunnen maken. Op redelijk korte termijn zal dat leiden tot een grotere verkoop.

 • Welke klanten heeft Drink-O-Mat?
 • Mijn grootste klant is de NMBS. Daarna volgen scholen, bedrijven, klinieken, zwembaden, bibliotheken. Neen, ik lever niet aan 24 uren-shops of aan particulieren die voor hun deur een automaat hebben staan. Drink-O-Mat heeft automaten staan in alle Belgische provincies, met uitzondering van Namen en Luxemburg.

  U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

  Lees gratis ›

  Geen betaalgegevens nodig