Het is hier en daar zwaar uit de hand gelopen tijdens de nieuwjaarsnacht, vooral in Bouwcentrum Pottelberg. De Kortrijkse ziekenhuizen hadden handen tekort. In Xpo werd een Rode Kruispost opgesteld. Onverantwoord gedrag, zeggen de hulpverleners. En er wordt een loopje genomen met de veiligheid.

Push the techno . Hét dansevenenemt dat het oude jaar naar het nieuwe jaar ,,duwde'' vond plaats in de Kleizaal van Bouwcentrum Pottelberg. Deze kleizaal kan amper tweeduizend man slikken. Naar verluidt -- niet-officiële cijfers natuurlijk -- werden er bijna dubbel zoveel kaartjes verkocht. De all-in-prijs was hoog genoeg om ieder gratis van drank te voorzien. Ook sterke drank! En daar wrong het schoentje.

Het grootste deel van de aanwezigen was tussen 16 en 20 jaar. Sterke en andere drank vloeide in beken. Door het grote aantal feestvierders stonden sommigen buiten en raakten ze onderkoeld. De hulpdiensten voerden eerst enkelen af en toen was het hek van de dam. Vele anderen volgden. Toen het té gortig werd, is even gedacht om het drankverbruik te verbieden. Dat is niet gebeurd.

Een aantal jongeren lag dinsdagmorgen nog altijd in het ziekenhuis. Ze worden er enkel in observatie gehouden, hun toestand is niet ernstig. Hulpverleners spraken schande. En er is niet alleen drank misbruikt.


Veilig
Ook in Xpo (De Hallen) liep het uit de hand. De ambulanciers konden niet vlug genoeg van het Bouwcentrum naar het ziekenhuis rijden en kregen er nog oproepen vanuit Xpo bovenop. Het Rode Kruis installeerde daarom een post ter plaatse. Een aantal jongeren had verzorging nodig. De toestand escaleerde niet.

Eén en ander zal nu nog goed aflopen, maar de hulpverleners houden hun hart vast. Hoe al die jongeren huiswaarts keerden vermelden we er nog niet bij. Het is trouwens niet de eerste keer dat met de veiligheid van de jongeren een loopje wordt genomen door bepaalde organisatoren. Zo vond een paar weken geleden eveneens een fuif plaats op het Bouwcentrum waar honderden jongeren gewoon moesten aanschuiven omdat de dansgelegenheid overboekt was.

Voor het overige kenden de politiediensten in de regio een vrij normale nacht. Er was hier en daar nachtlawaai en er waren een paar gezinstwisten plus een vechtpartij in Kuurne. Maar dat zijn de ,,dagdagelijkse'' dingen.


Responsible
De Responsible Young Drivers zullen bovenstaande graag lezen. Zelf spannen ze zich in om mensen veilig thuis brengen. Eén grote sensibiliseringsactie is dat. 67 vrijwilligers waren op pad om mensen veilig thuis te brengen.

De 21 teams reden een totaal van 7.500 kilometer tussen 0 en 8 uur. Ze brachten 452 personen thuis. Meer jongeren deden een beroep op de RYD. Belle Perez stak de vrijwilligers in de dispatching van Diejies Kuurne een hart onder de riem. Alle RYD-teams kwamen veilig thuis. Het lijkt er echter op dat ze hun doelgroep (nu vanaf 18 jaar) best wat lager zoeken.