Cesar De Nys (64), een muntenverzamelaar uit Sint-Pauwels, heeft de voorbije dagen duizenden kilometer afgelegd met zijn auto. Doel: alle eurokits verzamelen van de landen waar morgen de euro als betaalmiddel wordt ingevoerd. Alleen Portugal en Finland kreeg hij nog niet te pakken.

,,Ik vrees dat de eurokits snel uitgeput zullen zijn. En dan geraak ik niet meer aan de originele verpakking. Daarom wil ik dringend de eurokits van Portugal en Finland te pakken krijgen. Alle andere kits heb ik al'', zegt de numismaat uit Sint-Pauwels. Cesar De Nys liet er geen gras over groeien. Als verwoed muntencollectioneur is hij sinds half december op zoek naar de eurokits. ,,Samen met mijn zoon reed ik naar Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Nadien kocht in een eurokit in Duitsland en ben ik meteen naar Oostenrijk gereden. De Spaanse munten heb ik ook al en vrienden brachten na een vakantie munten mee uit Griekenland, Ierland en Italië. Maar voor de eurokits uit Finland en Portugal vind ik geen oplossing'', zegt de gepensioneerde vrachtwagenchauffeur.

Cesar gaat uitsluitend euromunten aan zijn ruime collectie toevoegen. ,,De biljetten zijn mij te duur. Ik bezit nu al van nagenoeg alle landen ter wereld minstens twee bankbriefjes. De Belgische munten zijn mijn stokpaardje. Ik mis slechts een twintigtal geldstukken sinds het bestaan van de Belgische staat.''

De Waaslander vindt de verpakking van de Belgische eurokits maar niets. ,,Een gewoon plastic zakje, het mocht toch wat fraaier zijn. Op de Duitse verpakking staat de symbolische arend afgedrukt en de Fransen hebben er hun landkaart op gezet. De Franse eurokit is de duurste: 100 franc of 600 Belgische frank; de Nederlandse is de goedkoopste: 25 gulden of 457 frank.'' Cesar wordt niet wild van de Belgische en Nederlandse euromunten. ,,De beeldenaars van de staatshoofden zijn heel gewoon. Andere landen hebben veel mooiere munten geslagen.'' (JMB)

  • Wie Cesar De Nys aan eurokits kan helpen, kan contact opnemen op: Gentstraat 117, 9170 Sint-Pauwels, tel. 03/777.01.64.