In nachtkleding, maar klaarwakker, verbouwden zo'n 80 kinderen gisteren de infobalie van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK) tot een catwalk . Het museum had weer babysit gespeeld op oudejaarsavond en -nacht en via een videoprojectie op de wand konden de ouders zien wat hun spruiten de hele avond en nacht hadden uitgespookt. Af en toe wees er één van hen naar de projectie en riep: ,,Kijk mama, dat is mijn bedje.'' Afsluiter was de modeshow.

Tromgeroffel op blikken vaten opende de modeshow en sloot tegelijkertijd het oudejaarsfeest van de kinderen in het SMAK af. Het museum speelde dit jaar voor de derde keer babysit. Sommige kinderen kregen er niet genoeg van en leefden zich voor het naar huis gaan nog gauw eens uit op de twee grote springkastelen aan de ingang. Terwijl vooral de meisjes over de infobalie liepen en er hun modeshow brachten. En zelfs een hondje liep mee.


Gratis
,,Neen, de kinderen brachten geen kledij mee en kwamen hier, zoals de vorige twee jaar, aan in pyjama. Om de mode kledij voor de kinderen te krijgen, hebben we een oproep gedaan. Al wie ons een zak oude kleren gaf, kreeg een gratis toegangskaart voor de tentoonstelling Casino 2001 . Er is een leuke respons op gekomen'', zegt Dorothee Gödeke van het SMAK.

,,Zo'n modeshow is voor de kinderen heel leuk. Het zorgt voor veel beweging. Gewoon al het feit dat de kinderen zich kunnen verkleden, is voldoende. Ze amuseren zich daarbij op een ongelofelijke manier.''


Stress
Het is de eerste keer dat ze op oudejaarsavond babysit in het SMAK. Enthousiast: ,,Zeg nu zelf, er bestaat toch niets unieker dan in een museum te slapen.''

Ook organisator Jan Hoet Junior kijkt tevreden rond terwijl de kinderen rondom hem ravotten: ,,We hadden dit jaar meer medewerkers en dat zorgde voor minder stress. Het was opnieuw een fantastische avond. Die zeker een vervolg moet krijgen, dat ben ik zelfs een beetje moreel verplicht.'' (IBG)