De Wielewaal zoekt vrijwilligers om mee te werken aan de bescherming van weidevogels. Hun taak is eenvoudig: de vogels op weilanden inventariseren tijdens het broedseizoen en met de boer overleggen hoe ze beschermd kunnen worden, zonder dat de landbouwer daar al te veel schade van ondervindt.

Landbouwers die een beheersovereenkomst ondertekenden, zorgen ervoor dat het voorbereidend werk op de weilanden tegen eind maart is afgelopen. Van 1 april tot half juni laten ze de weide rusten. Er wordt niet gemaaid en -- naargelang het type van overeenkomst -- het aantal dieren per hectare wordt beperkt.

,,Omdat de landbouwers het erg druk hebben tijdens het voorjaar, zoeken wij vrijwilligers om de nesten te zoeken en te markeren. Zij krijgen een opleiding en begeleiding. De Wielewaal werkt hiervoor samen met de vereniging Natuurreservaten.''

De Wielewaal zoekt mensen die wat vrije tijd, pakweg een halve dag per week, aan dit project willen spenderen. In een cursus leren zij de vogels herkennen. Dat is volgens Pascale Steurbaut niet moeilijk, want het gaat slechts om zes soorten.

In Limburg vinden de cursussen telkens plaats om 19.30 uur op de volgende plaatsen en data:

  • Lommel: Raadhuis, Dorp 56 vanaf 2 oktober.
  • Bocholt: plaats nog te bepalen vanaf 9 oktober.
  • Hamont: PC De Burg, Burg 34 vanaf 11 oktober.
  • Lummen: Oosterhof, Dr.Vanderhoeydonckstraat 56 vanaf 16 oktober.
  • Meeuwen-Gruitrode: cultureel centrum, Royerplein 1 vanaf 25 oktober. (MK)


  • Inlichtingen bij de Wielewaal, Graatakker 11, 2300 Turnhout. Telefoon: 014-47.29.50 of op de website: www.wielewaal.be (rubriek natuurstudie - subrubriek weidevogels).