De lokale politie van Heusden-Zolder heeft de voorbije maanden intensieve snelheidscontroles uitgevoerd. Van de 2.974 gecontroleerde voertuigen reden er liefst 1.275 (42 procent) te snel. De meeste overtredingen werden vastgesteld in de Veldstraat. Daar duwden 88 procent van de automobilisten het gaspedaal te diep in.

Aanleiding voor deze snelheidscontroles waren klachten van bezorgde buurtbewoners. Daarom hield de lokale politie, van 28 augustus tot 12 september, acht straten scherp in de gaten.

Het resultaat was verbazend. In de veldstraat reed 88 procent te snel. Op de Westlaan en in de Onze-Lieve-Vrouwstraat hadden 51 procent van de bestuurders een te zware voet. Beter was het gesteld in de Guido Gezellenlaan en de Kanaalweg. Daar werden respectievelijk 27 en 7 procent snelheidsovertredingen vastgesteld.

,,Vooral de Westlaan stond hoog op ons prioriteitenlijstje'', zegt commissaris Danny Wendelen. ,,Tussen 12 juni en 12 september werden op de Westlaan 11 controles uitgevoerd. Daarvan vonden er 3 binnen de bebouwde kom en 8 buiten de bebouwde kom plaats. Er werden 1.241 voertuigen gecontroleerd waarbij 51 procent van de personenwagens en 48 procent van de vrachtwagens te snel reed. In principe hadden we de frequentie van controles nog kunnen opvoeren maar het was niet onze bedoeling om te overdrijven. Voor ons waren de cijfers belangrijk om een aantal mensen te overtuigen om iets aan deze situatie te doen''.


Maatregelen
,,Concreet hebben wij met de industrieclub Lummen-Heusden-Zolder afgesproken dat vrachtwagens die op hun industrieterrein moeten zijn voortaan omrijden via de afrit Lummen en niet langer via de afrit Terlaemen. Daartoe wordt ook een bord aangebracht langs de autosnelweg. Een tweede belangrijke ingreep wordt de rotonde op het kruispunt van de Kerkstraat met de Westlaan. Die kan er echter pas komen na het WK wielrennen. Ten slotte wordt op het kruispunt van de Westlaan met de Jeugdlaan een verkeersgeleider aangelegd. Dit alles om de snelheid van de voertuigen af te remmen''.

Globaal gezien tonen de cijfers aan dat wij onze snelheidscontroles in alle straten van de gemeente zeker nog moeten voortzetten. Een boete van minimum 6.300 frank (156 euro) lijkt mij de enige manier om ervoor te zorgen dat hardrijders in het vervolg hun voet van het gaspedaal halen'', besluit de politiecommissaris. (JVL)