Bij een zware botsing tussen twee auto's kwamen zaternamiddag op de Steenweg op Linde in Peer een moeder en haar dochter uit Grote Brogel om het leven. Annemie Salden en Ida Kelchtermans verkoolden in hun auto, die na de klap vuur had gevat. De buurtbewoners probeerden tevergeefs met water en brandblussers de vlammen te doven. Volgens hen mag het een wonder heten dat er nog niet meer doden vielen op deze gevaarlijke steenweg.

Hoe het ongeval kon gebeuren, was gisteren nog niet duidelijk. Om 12.15 uur kwamen op de rechte rijbaan tussen Linde-dorp en Burkel twee auto's in aanrijding met elkaar. De bestuurder van de betrokken Mercedes liep een woning binnen om de hulpdiensten te bellen. De tweede auto was helemaal vernield. Toen de auto even nadien vuur vatte, zaten de twee inzittenden er nog in.

Passerende autobestuurders en buurtbewoners poogden met brandblussers de vlammen tevergeefs te doven. Een kwartier na de klap kwam de brandweer van Bree ter plaatse. ,,De auto stond toen al in lichterlaaie'', vertelt een woordvoerder van de brandweer. Bestuurster Annemie Salden (23) en haar moeder Ida Kelchtermans (66), beiden uit Grote Brogel, overleden ter plaatse. Jacobus Paesen uit Peer, die de tweede auto bestuurde, werd in shock weggebracht. De ordediensten sloten de Steenweg op Linde af voor het verkeer. Pas in de vooravond werd de weg opnieuw opengesteld.


Controles
,,Buurtbewoners trachtten tevergeefs de auto open te krijgen'', vertelt een aangeslagen Kris Nijns, die de klap van de aanrijding tot in haar woning had gehoord. ,,Ik wachtte op de thuiskomst van mijn man en liep de straat op. Na enkele minuten begon er plots rook uit de auto te komen. Zeker dertig automobilisten stopten om met hun brandblussers het vuur te lijf te gaan. Zelf heb ik water gehaald maar we slaagden er niet in om de vlammen onder controle te krijgen.''

De buurt reageerde zaterdag geschokt op het tragisch ongeval. ,,Wij voerden als buurtcomité al actie voor veiliger en langzamer verkeer op onze straat'', vertellen Luc Lenaerts en Jozef Scheelen.

,,Het is spijtig dat er eerst zoiets moet gebeuren, vooraleer er echte ingrijpende maatregelen worden genomen. Voor de verkiezingen van vorig jaar zijn wij met een delegatie naar het gemeentebestuur gestapt om de problemen aan te kaarten. Wij hielden een petitie, waar alle buurtbewoners achter stonden. Net voor de verkiezingen werden dan borden geplaatst die de toegelaten snelheid beperken tot zeventig kilometer per uur. Sedertdien geldt hier ook een inhaalverbod. Toch blijven heel veel autobestuurders te snel rijden. Wij vroegen snelheidscontroles om de hardrijders af te schrikken, maar tot nu toe zijn die er niet gekomen.''

,,Ik woon hier al meer dan 25 jaar en heb hier nog nooit een snelheidscontrole geweten'', vult buurtbewoner Jaak Maesen aan.

,,Snelheidscontroles worden hier normaal niet gehouden. Dit is niet wat men noemt een projectweg en hier gebeuren eerder weinig ongevallen. Auto's mogen hier niet meer dan zeventig kilometer per uur rijden'', reageert zonechef André Creemers van de politiediensten. ,,Vermoedelijk heeft de snelheid ook geen rol gespeeld bij dit ongeval. Verder onderzoek moet de juiste toedracht duidelijk maken want er zijn momenteel geen getuigen. Wij hopen dat mogelijke getuigen toch nog opdagen. Wie informatie heeft over ongeval wordt gevraagd contact op te nemen met de federale politie van Leopoldsburg, die de vaststellingen heeft gedaan. Dit kan op telefoonnummer 011-39.92.11.