De brandweer van Diest beschikt voortaan over een voorpost aan de Grote Steenweg in de Betserse deelgemeente Rummen. De voorpost - ondergebracht in een gewezen garage - is voorlopig onbemand en kan (mogelijk?) beroep doen elf nieuwe vrijwilligers.

Pittig detail: de nieuwe voorpost ligt op enkele kilometers van de brandweerkazerne van Sint-Truiden en van de Hasseltse voorpost in Herk-de-Stad. Beide Limburgse korpsen opereren alleen op eigen provinciebodem. De Diestse moederkazerne ligt op meer dan 20 km.

Bij aanvang van de openingsplechtigheid vroeg brandweercommandant Leo Mees enkele ogenblikken stilte ter nagedachtenis van de meer dan 300 collega-brandweerlieden die op 11 september in New York het leven lieten bij de terreuraanslagen op de twee WTC-torens.

Vervolgens schetste de brandweercommandant het verhaal dat aan de opening van de voorpost voorafging. ,,Het stadsbestuur van Diest en het gemeentebestuur van Geetbets hebben zich geen enkele inspanning gespaard om deze voorpost te realiseren'', betoogde Leo Mees dankbaar. ,,Het werd een moeizame, harde zoektocht naar een geschikte locatie, waarin de gemeente Geetbets een nooit aflatende inzet vertoonde. Uiteindelijk kwamen we aan de Grote Steenweg terecht bij een garagist op pensioen.''

De stad Diest nam alle aanpassingswerken voor haar rekening, uitgezonderd de aanleg van waterleiding. De gemeente Geetbets betaalt volgens schepen van informatie Jean-Pierre Nyns (SP) al meer dan een jaar 35.000 frank per maand voor de huur van het complex.


Service
,,We zullen echt ons best doen om een betere service te verlenen aan de bevolking van Geetbets'', beloofde brandweercommandant Mees. ,,We zullen het vertrouwen niet beschamen. Wij begroeten met vreugde elf collega's die zich met veel goede wil, moed en inspiratie ten dienste stellen van de gemeenschap. De nieuwkomers kunnen rekenen op de steun van hun Diestse collega's en dienen zich te integreren in de brandweergemeenschap. Het samenhorigheidsgevoel is heel belangrijk, niet alleen de interventies.''

De Diestse burgemeester, Tony Smets (VLD), wees op de snelle interventiemogelijkheden. Zijn collega van Geetbets, Benny Munten (CD&V), toonde zich fier en tevreden. ,,Na een jarenlange zoektocht kwam de doorbraak er in 1999'', stelde Munten die zijn voorganger ereburgemeester Julien Thijs (VLD) en de gewezen Diestse burgemeester Hugo Marsoul (CD&V) lof toezwaaide.

De voorpost in Rummen beschikt over een jeep, een autopomp, twee tankwagens (9.000 en 4.000 liter) en een bevrijdingswagen.

De officiële opening gebeurde niet via het doorknippen van het traditionele, tricolore lint, maar met het doorknippen van een stuk... brandweerslang. (PPG)