Katleen MEYERS (36 jaar) uit Tienen is de jongste Vlaamse begijn. Ze is begeesterd door de mystieke figuren uit de Middeleeuwen en over hen schreef ze, ze samen met Piet Nijs, het boek De onbereikbaarheid van de Geliefde . ,,Dat heeft de bedoeling iedereen te laten kennis maken met hen, die innig streefden naar een bijzondere vereniging van de ziel met God en van God met de mens'', licht ze haar werk toe.

Meyers doet aardig wat kennis op over de middeleeuwse mystieken tijdens de wekelijkse voordrachten van het Davidsfonds over het onderwerp. Elke woensdagnamiddag komen een twintigtal mystici bij de Paters Passionisten aan de Aarschotsesteenweg in Tienen bijeen om te luisteren naar uiteenzettingen van professoren. De voordrachtenreeks loopt al verscheidene jaren. Katleen Meyers is de stuwende kracht achter de bespreking van telkens een andere mystieke figuur. Op 17 oktober begint ook bij de Paters Conventuelen in Leuven een reeks van vijf voordrachten over mystiek en bij de Zusters van Convent van Bethlehem in Ranst is er een uiteenzetting op 7 november.

De Tiense begijn is halftijdse ziekenoppasster in het klooster De jacht in Heverlee. Haar vrije tijd besteedt ze aan de mystiek. De interesse ervoor resulteerde in een boek vol vertalingen met commentaren van Zes pareltjes van Nederlandse en Rijnlandse mystiek . ,,De bijeenkomsten hebben de bedoeling elkeen de kans te geven zich te verdiepen in het onderwerp'', aldus Meyers. ,,Het boek geeft een aanvulling aan een trouw publiek. Veelal dezelfde mensen komen naar de besprekingen. Het zijn gepensioneerden, studenten, leerkrachten, huismoeders. Iedereen is welkom. Je hoeft geen geleerde te zijn om kennis te komen opdoen over de mystieke levenszin van zovelen.''

Het boek belicht van die velen het spirituele leven en de godsverbondenheid van Middeleeuwse mystici. Het wil een antwoord geven op de vraag: wat begeesterde ze daartoe? Piet Nijs verleende medewerking. Hij is seksuoloog. ,,Lijkt raar'', zegt Meyers daarover. ,,Maar Nijs is iemand, die zich verdiepte in de kennis van de mystiek.''

Meyers laat het niet bij dat ene werk. Einde dit jaar is een tweede klaar. ,,Ik denk aan een titel als Minnen is al . Het gaat over de mystieke figuur Beatrijs van Nazareth uit de dertiende eeuw. Weet je dat zij van Tienen was?''  • ,De onbereikbaarheid van de Geliefde', 425 frank (10,53 euro), verkrijgbaar bij uitgeverij Peeters, Bondgenotenlaan 153 in 3000 Leuven. Bestellen tel. 016-23.51.70 of fax 016-22.85.00.