De toog van de Leeuwse jeugd staat voortaan in het jeugdcentrum Laekelinde aan de Lotsesteenweg in Leeuw. Zaterdagavond konden de jongeren het langverwachte jeugdcentrum eindelijk open fuiven tijdens de Nacht van de Leeuw. Ook de komende weekeindes staan jeugdverenigingen te drummen om er fuiven te houden.

,,Ze hebben er iets moois van gemaakt'', was de algemene reactie tijdens de openingsavond. In de Laekelinde kunnen jongeren voortaan fuiven. In de nieuwe polyvalente zaal plant de jeugddienst ook workshops, tentoonstellingen en andere activiteiten. Bovendien heeft jeugdhuis Twidrio zijn intrek genomen naast de fuifzaal en de Leeuwse jeugddienst is voortaan te vinden op de bovenverdieping, waar ook een ruime vergaderzaal voor de jeugdraad is.

Nadat burgemeester Lieve Van Linthout zaterdag plechtig het lint had doorgeknipt, volgde een panelgesprek over de jeugdwerking. Guy Redig van het Vlaamse jeugdwerk vindt het belangrijk dat de jongeren voldoende verantwoordelijkheid krijgen om het jeugdcentrum te runnen, zodat het echt een jeugdcentrum door hen en niet alleen voor hen wordt. ,,Tien jaar vechten voor een jeugdhuis en een jeugdcentrum is niet niets, maar vergeet niet dat nu het echte werk pas begint'', aldus nog Guy Redig.

Jeugdraadvoorzitter Jeroen Thiebaut wil ervoor zorgen dat niet alleen de jeugdverenigingen het naar hun zin hebben in de Laekelinde. Hij wil ook de niet-georganiseerde jeugd zoveel mogelijk betrekken.

Jeugdschepen Jos Speeckaert kondigde aan dat er nog verkeersmaatregelen volgen op de Lotsesteenweg om op een veilige manier de Laekelinde te kunnen bereiken en verlaten. Ook komt er een bijkomende parkeerstrook langs de weg. Burgemeester Lieve Van Linthout kondigde aan dat er in het jeugdcentrum werk wordt gemaakt van een actief antidrugsbeleid.