Hendrik Carnier (62) komt al veertig jaar met zijn schietkraam naar de kermis van Gooik. Reden genoeg om hem even in de schijnwerpers te zetten, vond het gemeentebestuur, want de kermis is nog altijd in trek in Gooik.

,,55 jaar geleden heb ik hier nog op school gezeten, ik was toen zeven'', vertelt Hendrik Carnier. ,,Mijn ouders en grootouders stonden ook al op de kermis. We waren thuis met zeven jongens en één meisje en we gingen naar school in de gemeente waar er kermis was. Nu is dat veranderd: kermiskinderen gaan naar het pensionaat, net zoals de schipperskinderen''.

De familie Carnier komt uit Halle, waar Hendrik geboren is, en is gekend in het kermiswereldje: schietkramen, autoscooters, frituren, lunaparken... ze zijn van alle markten thuis. Ook de twee zonen en twee dochters van Hendrik Carnier hebben de microbe te pakken. ,,Je zit tussen het volk, hebt veel contact met de mensen en je bouwt vaste klanten op die jaar na jaar terugkomen. Je ziet ze van klein mannekes opgroeien tot volwassenen'', vertelt een van de dochters.

,,Ik ben in de kermiswereld geboren, mijn ouders hebben jarenlang een frituur gehad'', vertelt Hendrik Carnier. ,,Veertig jaar geleden ben ik met een schietkraam begonnen. We gaan tot in Saintes, Galmaarden, Strombeek, Wolvertem... Elke week staan we ergens anders. Het seizoen begint met Pasen en duurt tot de kermis van Lennik, in november''.

,,Vroeger had ik wel eens last van vandalisme. Jongeren braken de geweren in twee. Dat waren hier sterke mannen in Gooik, ze aten veel spek met eieren'', lacht Carnier. ,,Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. Kermissen zijn wel achteruitgegaan in al die jaren. Nu komt er weer een moeilijke periode, met die euro. Dat zal ik nog moeten leren!''

Hendrik Carnier werd gisteren door burgemeester Michel Doomst in de bloemen gezet. ,,We houden aan de kermis, want de mensen uit Gooik houden er ook aan'', legt de burgemeester uit. ,,Als er eens een kraam ontbreekt, komen er 's maandags altijd opmerkingen''. ,,En de burgemeester is een oude klant van mij, hij kwam hier vroeger altijd schieten'', besluit Carnier lachend.