Caritas Gemeenschapsdienst organiseerde zaterdag een dankdag voor zijn vrijwilligers. De medewerkers verdienen het in de bloemetjes te worden gezet.

Cécile Clement-De Neyer werkt al 15 jaar voor Caritas. Binnen de Gemeenschapsdienst zijn 1.700 vrijwilligers actief. Cécile werkt al 15 jaar voor het ziekenhuis Sint-Jan en zeven jaar voor het verzorgingscentrum Sint-Monika, dat gespecialiseerd is in opvang van mensen met dementie.

  • Wat is uw taak bij Sint-Jan en Sint-Monika?
  • Cécile Clement-De Neyer: ,,In dagcentrum Sint-Monika werk ik gemiddeld één keer per maand een hele namiddag in de cafetaria. De bewoners krijgen een kopje koffie en ik sla graag een babbeltje. Ook zet ik wat muziek op voor de 'ambiance'.

    Elke tweede donderdag van de maand vieren we alle verjaardagen, daar ben ik ook altijd bij. Iedereen krijgt dan koffie met taart. Bovendien is er jaarlijks een uitstap voor de bewoners, waarbij ik assisteer.

    In het ziekenhuis ben ik eens in de 14 dagen te vinden. Samen met collega's sta ik in voor het begeleiden van de patiënten naar de misviering. Sommigen willen de communie naar hun kamer halen. Dat begeleid ik dan ook.''

  • Wat maakt vrijwilligerswerk zo leuk om te doen?
  • ,,Het gaat vooral om hetgeen je terug krijgt van de mensen die je helpt. Je verdient hier geen geld mee, maar het maakt je zo rijk van vriendschap. Je gaat je hechten aan de mensen die je helpt, maar ook aan je collega's. Vrijwilligers zijn mensen van goede wil. Je kunt het nauwelijks uitleggen, het is iets dat in je hart zit. Wat je bij dit werk voelt, is meer dan je met woorden kunt beschrijven.'' (IFL)  • Het Brusselse algemeen ziekenhuis Sint-Jan zoekt vrijwilligers en organiseert daarom op dinsdag 9 oktober van 9.30 tot 12.30 uur een infovoormiddag in de Broekstraat 104 in 1000 Brussel.