Kent u de Organisatie van Liefdevolle en Gastvrije Arendonkenaren (OLGA) nog? Vrijdag kwamen de leden van OLGA nog eens buiten. In de eetzaal van het asielcentrum in de militaire basis in Arendonk stelden ze een muur van verdraagzaamheid op.

Om te laten zien dat niet iedereen in Arendonk schrik heeft van asielzoekers, hield OLGA -- gegroeid vanuit de plaatselijke verenigingen -- vorig jaar aan de vooravond van kerstmis een massaal bijgewoonde manifestatie op het marktplein. Achter de kerststal werd er een groot kartonnen plakkaat opgesteld, waarop allemaal bakstenen getekend waren. Iedereen die de asielzoekers welkom wilde heten in het dorp, kon zijn of haar naam op één van de stenen schrijven.


Belofte
,,We hadden beloofd om de muur naar de Duitse basis over te brengen zodra het asielcentrum zou opengaan. Vandaag komen we onze belofte na'', zei OLGA-woordvoerder Paul Helsen vrijdagavond.

Het is de eerste keer dat OLGA nog eens in het nieuws komt na de kerstmanifestatie van vorig jaar en de daaropvolgende aanslagen in de woning van enkele OLGA-sympathisanten. ,,Eigenlijk bestaan wij niet meer'', bekent Helsen. ,,Maar vanuit onze organisatie zijn er wel heel wat mensen die zich kandidaat stelden om als vrijwilliger te werken in het centrum. Nogal wat leden geven vandaag les of animatie aan de kandidaat-vluchtelingen. Door nu opnieuw samen te komen, willen we zeker geen nieuwe discussie op gang brengen in het dorp.''


Rust
Wellicht is dat ook niet nodig. Want ook in de buurt lijkt de rust weergekeerd. Onder de vrijwilligers in het asielhuis ontwaarden we vrijdag zelfs een dame die vorig jaar nog aanwezig was op elke betoging tegen de komst van de asielzoekers. Vandaag komt ze bijna dagelijks in het vluchtelingenhuis om er les te geven aan de bewoners of spelletjes te spelen met de kinderen.


Nog 24 bedden
In het asielcentrum heerstte er vrijdag overigens een gezellige drukte, die deed denken aan een chirokamp. Hoogtepunt was de opvoering van enkele jonge asielzoekertjes. Zij brachten een Kabouter Plop-dans. ,,Sommigen kunnen zich na veertien dagen al behoorlijk uit de slag trekken in het Nederlands'', weet directrice Hedwig Van Roost. ,,Momenteel verblijven er 81 bewoners in het centrum, maar elke dag komen er nieuwe bij. Exact 24 bedden staan er nog leeg.''