Beide Molse lichtstoeten, Rozenberg en Ginderbuiten, mogen elkaar dan al jaarlijks de loef trachten af te steken, ,,hierboven'' legt men de lat voor beide organizaties evenhoog. Terwijl de Rozenberg drie weken geleden een stortbui moest trotseren, viel over de stoet in Ginderbuiten een constante miezerige motregen. Geen van beide stoeten verdienen zo'n baalweer, maar alvast de vele duizenden toeschouwers voor Ginderbuiten lieten het zaterdag niet aan hun hart komen.

De wagenmakers van Ginderbuiten beloven jaarlijks 100.000 lichtjes. We hebben ze niet geteld, maar we schatten dat het aantal gloeilampen daar ook dit jaar niet ver uit de buurt komt. De motregen schrok de toeschouwers overigens niet af: met zo'n twaalfduizend kwamen ze naar het lichtspektakel kijken.

Een lichtwagen is allang niet meer een wagen van bordkarton, omgeven door een draad kerstverlichting. Door de jaren heen hebben de makers er heuse technologische paradepaardjes van gemaakt, die in een sprookjespark als Disney of de Efteling vaak niet zouden misstaan. Als toeschouwer kom je gewoon ogen te kort. Zo was de wagen ,,Caesars Palace'' van Jeugd '84 een en al wonderlijk leven van tientallen dartelende beertjes, deden de Stoere Knutselaars met ,,In de ban van de maan'' een heuse spaceshuttle opstijgen, en liet Oké met ,,De tijd loopt'' reusachtige wekkers echt rondjes lopen. We zouden daarom willen voorstellen om het volgende jaar de rollen om te keren: de wagens te laten stilstaan en de toeschouwers er langs te laten lopen, zodat ze de kans krijgen de pareltjes langs alle kanten te bewonderen.

Maar al die technische snufjes maken de wagens ook kwetsbaar. Een kapotte gloeilamp is nog te vervangen, maar als een paardenmolen niet wil gaan draaien, zoals bij ,,De Carrousel'' van de Zweters I, of een draak niet echt vuur wil spuwen, zoals bij ,,Aladin'' van de Duikersvrienden, dan is maanden werken in de barak voor niks geweest. Zij vielen dan ook buiten de gegeerde hoofdprijzen.

De eerste prijs en meteen ook de persprijs was voor ,,Caesars Palace'' van Jeugd '84, de tweede prijs voor ,,De tijd loopt'' van Oké en de derde prijs voor ,,In de ban van de maan'' van de Stoere Knutselaars. Bij de middelgrote en kleine wagens ging de eerste prijs naar ,,The Mummy'' van de Biervatjes en ,,Hij komt eraan'' van de Riddertjes.