De vertegenwoordigers van de zes Vlaamse hippodromen en koersmaatschappijen -- Kuurne, Waregem, Oostende, Tongeren, Sterrebeek en Groenendael - bezorgen een bundel voorstellen aan de Vlaamse minister-president Patrick Dewael. Dat gebeurt op 9 november. Ze doen dat om de rensport in Vlaanderen van de ondergang te redden. Ze zaten samen aan tafel met een vertegenwoordiger van kabinet-Anciaux en met VU-parlementslid Kris Vandenbroeke uit Waregem.

Ook daar draait alles om geld. Zo willen ze minder taksen betalen op de weddenschappen. Die bedragen nu 10 procent, of op jaarbasis 110 miljoen frank, of ruim 2,7 miljoen . Het Europese gemiddelde draait nu rond de 3 á 5 procent. In Vlaanderen moet en kan het anders, zo stellen ze. Ze menen dat ook de concurrentie van de renbaan in het Waalse Ghlin oneerlijk is. Ghlin krijgt 100 miljoen frank (2.478.935 ) Waalse overheidssteun en kan zo hogere prijzengelden uitreiken. De koersmaatschappijen willen ook meer juridische en feitelijke rechtszekerheid.

Omdat in Sterrebeek de huurvoorwaarden veel moeilijker zijn op te volgen dan in Kuurne, verhuizen enkele rennen van Sterrebeek naar Kuurne. Dat wordt al het geval voor de grote prijs Mardi Gras, die daar telkens medio februari wordt gereden. (BVC)