De dienst Douane en Accijnzen zal proces-verbaal aantekenen tegen de uitbaters van twee automatenwinkels. Ondanks enkele verwittigingen blijven de winkels alcoholische dranken aanbieden. Andere winkels trokken hun aanbod sterke drank terug. Het geduld van de overheid is op. Eerstdaags krijgen de laatste twee automatenwinkels met alcohol een proces aan hun been.

Het was schepen Willy Labens die het nakende optreden van de dienst Douane en Accijnzen bekend maakte na een interpellatie van VLD-raadslid Paul Van Laer. ,,Deze winkels zijn vaak verzamelpunten van (dronken) personen met als gevolg kleine en grote criminaliteit die er vaak mee samenhangt'', zegt Van Laer. Hij stoort er zich vooral aan dat minderjarigen in de automatenshops probleemloos aan sterke drank kunnen raken.

Schepen Willy Labens verwijst naar de wetgeving terzake. Die stelt dat minderjarigen geen sterk alcoholische dranken mogen kopen. De kwestie van de alcoholverkoop in automatenwinkels zorgde aan het begin van de zomer voor nogal wat commotie. Veurne was de eerste stad om haar politiereglement aan te passen en de winkels de pas af te snijden.


Avondmarkten
Schepen Willy Labens kondigde ook aan dat de stad van plan is om de avondmarkten meer aan banden te leggen. Klachten werden daarover geuit door VLD-gemeenteraadslid Philippe Boutens. Die vindt dat er deze zomer een overaanbod van avondmarkten was. Eén avondmarkt viel bovendien samen met de braderie van de Adolf Buylstraat. ,,De wildgroei aan avondmarkten benadeelt de Oostendse middenstand. Bovendien wordt geen rekening gehouden met de agenda's van de diverse groeperingen van handel en middenstand'', vat Boutens samen.