Een goeie twintig jaar geleden werden de nationale media beheerst door de oplichterij van William Vandergucht binnen verzekeringsmaatschappij ,,De Vaderlandse'' en het beruchte proces Guy Jespers. Auteur Pierre Dyserinck kent de verzekeringssector van binnenuit en was zelf jarenlang werkzaam als inspecteur bij ,,De Vaderlandse''. In zijn jongste boek ,,De fluwelen giftand'' brengt hij waar gebeurde feiten aan het licht.

,,Hoewel alle namen en personen fictief zijn, is dit verhaal zeer sterk door waar gebeurde feiten geïnspireerd. Het is de vrucht van jaren studiewerk en he el wat getuigenissen. ,,De fluwelen giftand'' is een thriller die qua inhoud de stoutste fictie overtreft. Het bedenken van het verhaal zelf kostte me geen moeite. Het werd me zo in de schoot geworpen.

De verkenning, de studie, van de psychologische kronkels van de geniale boef Thierry de Rouvroy, alias Vandergucht, was op zich een ware thesis waard en kostte me ettelijke jaren opzoekwerk. Ik heb dit boek ook geschreven als een vorm van eerherstel richting ,,De Vaderlandse'', in het verhaal de verzekeringsmaatschappij Amberes, die destijds helemaal onterecht de risee van de hele affaire werd. Het boek, dat voor negentig procent geïnspireerd is op authentieke feiten, is een roman, geen essay. Het verhaal is niet het werk van een reporter, maar van een cameraman'', zegt Sijseelnaar Pierre Dyserinck.


Feiten
In 1978 wordt William Vandergucht, in het verhaal Thierry de Rouvroy, aangehouden wegens verdenking van moord op zijn vriend, tevens rivaal, Jozef Leemans, door wie hij vermoedelijk gechanteerd werd. De vrouw van Leemans, destijds eveneens werkzaam bij De Vaderlandse, stootte allicht op de goudader die Vandergucht opzette. De geniale fraude leverde hem fortuinen op die hij verkwistte aan krankzinnige stunts. Het onderzoek loop vast tot men via de bankerekening van de verdachte over een serie onthutsende en geniale oplichterijen ten nadele van zijn werkgever struikelt.


Adder
Vandergucht ontsnapt op een vreemde manier aan assisen en ziet zich veroordeeld voor slechts vijf jaar wegens oplichting. In de gevangenis van Gent raakt Vandergucht bevriend met Guy Jespers, ex-onderzoeksrechter en veroordeeld in ,,een proces van de eeuw'' wegens moordpoging op zijn vrouw. Intussen huwt Jespers zijn maîtresse Ghislaine Clyncke. In 1983 levert Vandergucht zijn tweede meesterwerk af. Hij promoveert een cheque van Clyncke van 10.000 frank tot 76.910.000 frank en slaagt deze bij de ASLK te innen. Hij verdwijnt met de noorderzon en zal nooit meer worden opgepakt tot hij in 1992 in Nice aan een hartstilstand bezwijkt.

,,Thierry de Rouvroy, de adder, is de absolute grootmeester in de oplichterij. Wanneer hij toeschiet, merkt zijn prooi zo goed als niets. Een prik van de giftand voelt als fluweel, maar is ongemeen doeltreffend. Maar de ontembare drang naar erkenning en grandeur sleurt hem mee in een spiraal van geweld en chantage'', besluit Dyserinck, die als meester-verteller met oog voor detail de spanning in het verhaal minutieus weet op te bouwen.  • ,,De fluwelen giftand'' werd uitgegeven bij Davidsfonds/Literair, telt 281 bladzijden en kost 908 frank of 22,5 euro.