Het bedrijf Poppies uit Zonnebeke heeft zaterdag zijn 25-jarig bestaan op een wel heel originele manier gevierd. Met man en macht werd gepoogd om de hoogste Croquembouche ofte toren van slagroomsoesjes te bouwen. En met succes! In een van de bedrijfshallen stond zaterdag om 16.16 uur een zoete toren van maar liefst acht meter rechtop. Hij reikte tot tegen het dak.

Er was heel wat volk komen opdagen bij Poppies, het bedrijf dat in 1976 werd opgestart door meesterbakker Luc Popelier en Frans Castelein, die de economische leiding in handen nam en nu algemeen directeur is. Het ging toen om de ambachtelijke productie van macarons. Het bedrijfje ontstond in Ieper en werkte toen met zes medewerkers. Er werd een omzet gehaald van 10 miljoen frank (24.790 ).

In 1990 werd de nieuwe productievestiging in Zonnebeke geopend. Toen werd ook gestart met de productie van diepvriessoesjes. In de jaren '90 bleef het bedrijf uitbreiden. Momenteel werken er zo'n 200 mensen. Jaarlijks wordt een groot gamma koekjes en gebak geproduceerd: maar liefst 15.000 ton afgewerkte producten, waarvan meer dan 90% bestemd is voor de export.


Ploegwerk
Zaterdag gooide Poppies, dat ook een vestiging in de Verenigde Staten heeft, de deuren open. De voorbereidingen voor de recordpoging waren maanden geleden al gestart. Het bakkersteam o.l.v. Luc Popelier had vrijdag al de koekjes gemaakt, 28.000 stuks. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd al begonnen met de bouw van de immense koekjestoren rond het ijzeren skelet. Er werd in twee ploegen gewerkt.

De koekjes werden met kleverige suiker aan elkaar geplakt. Op de duur kwam er een hoogtewerker aan te pas. Het was meesterbakker Popelier die eigenhandig de laatste koekjes boven op de metershoge toren mocht aanbrengen. De Croquembouche is meteen goed voor het Guinness Book of Records.


Opbrengst
Peter van de recordpoging Fredje Deburghgraeve en meter Gella Vandecaveye keken goedkeurend en verlekkerd toe. Ondertussen werden ook koekjes verkocht. De opbrengst ervan ging naar het goede doel: telkens een cheque van 100.000 frank (2478,94 ) voor de Kankerliga, de vereniging voor de strijd tegen Mucoviscidose en de Huntington Liga.

Poppies kan de volgende 25 jaar tegemoet. Momenteel wordt gewerkt aan een productiesite in Rocky Mount, North Carolina (USA). Een 50-tal mensen zal er tewerkgesteld worden. Eind dit jaar moet de fabriek operationeel zijn.